Spadlé troleje a požár blokovaly trať Praha–Beroun přes dvě hodiny

Praha – Mezi Berounem a Prahou nejezdily vlaky. Hlavní železniční trať postihly takřka naráz hned tři mimořádné události. Dvě poruchy trakčního vedení narušily dopravu nejprve mezi pražským Radotínem a Smíchovem, potom také u Karlštejna. K tomu všemu ještě začalo hořet v osobním vlaku v Dobřichovicích. Provoz se podařilo opět plně obnovit až po páté hodině odpoledne.

Obě poruchy trakčního vedení nastaly postupně kolem třetí hodiny odpoledne. Nejprve trolej spadla mezi Radotínem a Smíchovem, kde byl proto zastaven provoz. Stalo se tak po průjezdu osobního vlaku, řekl Tomáš Drvota ze Správy železniční dopravní cesty. Vlaky potom asi hodinu jezdily odklonem přes Krč. Ke čtvrté hodině už se vrátily na obvyklou trasu, kde železniční správa zatím zprovoznila jednu kolej.

Druhá mimořádná událost na téže trati se stala až u Karlštejna. Na trať spadl sloup elektrického vedení a v okolí začalo hořet. Musela být vypnuta trolej a na místě zasahovali hasiči. S výjimkou motorových rychlíků, které mířily z Prahy přes Zdice do Českých Budějovic a výluku objely přes Rudnou, musely všechny vlaky zastavit. Lidé v nich čekali až dvě hodiny, zprovoznit úsek Beroun–Karlštejn se podařilo až po páté odpoledne, náhradní autobusovou dopravu se podařilo zavést pouze v omezené míře – spojila Prahu s Berounem, menší obce a města však neobsloužila.

Příliš velkou roli v takovém zmatku už nehrál požár v osobním vlaku v Dobřichovicích, ke kterému došlo až ve chvíli, kdy byly obě další výluky v plném proudu. Před čtvrtou hodinou museli na nádraží zasahovat hasiči, Dobřichovice potom byly téměř hodinu neprůjezdné. V době, kdy se podařilo zprovoznit trať u Karlštejna, však už byl planoucí stroj uhašen a Dobřichovice bez problému průjezdné.

Vydáno pod