Jezero Milada už je skoro hotové, obce ho ale nechtějí převzít

Ústí nad Labem - Unikátní jezero Milada, které vzniká po hnědouhelném dole poblíž Ústí nad Labem, má těsně před dokončením problémy. Vodní plochu buduje stát, který počítal s tím, že pak jezero daruje čtyřem městům, která stojí na jeho břehu. Města se ale bojí pozemky převzít, protože nemají peníze na jejich údržbu.

Jezero Milada se začalo napouštět před 11 lety a jde o vůbec první podobnou proměnu hnědouhelného dolu v Česku. Po dokončení má lákat stovky tisíc turistů, starostové okolních měst ale odhadují, že jezero začne vydělávat až zhruba deset let poté, co vodní plochu převezmou. 

Do té doby ale musí města platit, a to nejen za sekání trávy v jeho okolí. „Musí se dělat případná opatření proto, aby ta kvalita vody byla taková, jaká má být. Další záležitostí je monitoring stability svahů,“ vypočítává Petr Lenc, ředitel státního podniku Palivový kombinát, který zatím jezero spravuje. 

Podle starosty Chabařovic Josefa Kusebaucha jde o částku v řádech milionů korun, ty ale město v rozpočtu nemá. Chabařovice prý opakovaně žádaly o dotace, s žádostmi ale neuspěly. Také nedaleké Ústí nad Labem se bude snažit získat dotaci. Palivový kombinát se ale pro jistotu začíná připravovat i na variantu, že nebude komu jezero předat. 

Radnice teď dostaly čas navíc, podle původních plánů už totiž měly jezero převzít. Do jezera se ale dostala voda z přívalových dešťů: „Buduje se tady ještě systém záchytných jímek, který by měl do budoucna zamezit přívalovým srážkám, aby se dostávaly do jezera,“ dodává Petr Lenc. Spolu s navýšením břehů potrvají práce do konce letošního roku.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)