Na Šumavě vylétl kůrovec, lesníci bojují proti kalamitě

Na Šumavě vylétl kůrovec (zdroj: ČT24)

Na Šumavě už vylétl kůrovec, kvůli chladnému počasí o několik týdnů později než loni. Lesníci teď musí stromy kontrolovat každý den.

„Pozná se to podle drtinek na kmeni stromu a jediná možnost je ho včas vyznačit, pokácet a odvézt,“ vysvětlil lesník územního pracoviště Srní František Nováček. Mírný průběh posledních zim a sucho ale může výskyt lýkožrouta zvýšit. Kůrovcové kalamity se obávají hlavně v nižších polohách. Brouk se ale objevuje i v jiných částech republiky, problémy už hlásí i ve státních lesích na Moravě.

Kůrovec na Šumavě vylétl kvůli chladnému počasí mnohem později než v přechozích letech. V některých českých regionech by letos mohl napáchat ve smrkových lesích velké škody. Zároveň však hrozí, že by se mohla minout účinkem opatření na odchyt kůrovce v podobě předem pokácených stromů, takzvaných lapáků. To by znamenalo další zvýšení nákladů na boj s kůrovcem. Lesníci už dříve uvedli, že v českých lesích letos hrozí největší kůrovcová kalamita za posledních 20 let.

Lesy ČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi, pro odchyt kůrovce zatím připravily 200 tisíc lapáků a 36 tisíc feromonových lapačů. Do obrany zatím investovaly 130 milionů korun. 

Kvůli pomalejšímu rojení by se letos nemusel opakovat loňský rok, kdy se kůrovec díky velkému teplu vylíhl až ve čtyřech generacích. Odhaduje se, že z jednoho stromu v jedné generaci může vyletět asi 350 tisíc kůrovců. Podle lesníků je pro eliminaci brouka důležité odchytit maximum jedinců při jejich jarním rojení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli loňskému pro kůrovce velmi příznivému horkému a suchému počasí lesníci letos očekávají meziročně trojnásobné množství kůrovce. Brouk nejvíce ohrožuje smrkové lesy na severní Moravě, zejména jde o oblast lesních správ Bruntál, Albrechtice, Vítkov, Opava a Šternberk.

Lesy tam jsou dlouhodobě v horší kondici než lesy v jiných částech republiky. Kvalitu lesů tam výrazně snižuje deficit vláhy, porosty tam ničí i houba václavka. Na oslabené porosty kůrovec útočí nejčastěji.

Loni Lesy ČR vytěžily výrazně nadprůměrný asi jeden milion metrů krychlových kůrovcového dříví. Za úspěch letošního roku budou považovat, když objem kůrovcového dříví nebude vyšší než loni. V předchozích letech se objem kůrovcového dříví pohyboval ve stovkách tisíc metrů krychlových. Velké množství kůrovcového dřeva ovlivňuje i trh se dřevem, když jde při velké nabídce dřeva jeho cena dolů.