Útok v Orlandu nám hrdost nevezme, vzkazují pořadatelé Prague Pride. Vyjdou 13. srpna

Na útok v gay klubu v americkém Orlandu, kde o víkendu střelec zabil 49 lidí a 53 zranil, reagovali v úterý organizátoři pochodu hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Zveřejnili podrobnosti o letošním festivalu.

Průvod vyjde do pražských ulic 13. srpna ve 13 hodin, trasa povede z Václavského náměstí na Letnou. Pořadatelé nahlásili magistrátu deset tisíc účastníků. Vyvrcholí jím festival, který začne 8. srpna.

Pražská akce má odsoudit projevy nenávisti. „Naší jedinou společnou odpovědí na všechny útoky od lidí, kteří se schovávají za jakoukoliv ideologií, musí být jediné: nenávist nezastaví naši hrdost. Proto uspořádáme průvod,“ uvedl předseda spolku Prague Pride Czeslaw Walek.

Trasa podle Daniela Rosse z pořádajícího spolku povede z Václavského náměstí ulicí Na Příkopech, přes náměstí Republiky, Revoluční ulicí, po Dvořákově nábřeží na Čechův most
a odtud po schodech na Letnou. Czeslaw Walek vyzval zájemce a zájemkyně, aby se připojili. „Aby ukázali, že polibkem, objetím a držením se za ruce společnost nerozvracíme, ani nijak nepoškozujeme,“ dodal Walek.

Průvod hrdosti projde Prahou pošesté, první se konal v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců, kteří hovořili o obscénnosti, tehdejší prezident Václav Klaus se zmínil o vnucování ideologie homosexualismu. V dalších letech však protestní akce postupně slábly.