Medlešický zámek je na spadnutí. Uvnitř je přitom školka

Události v regionech: Zámek je v havarijním stavu, školka uvnitř zůstává (zdroj: ČT24)

Barokní zámek v Medlešicích u Chrudimi je v havarijním stavu. Objekt patří městu a sídlí v něm mateřská škola. I když radnice nemá dost peněz na rekonstrukci, musí provést základní zabezpečení – například podepřít krovy, aby se nezřítily. Vedení města však ujistilo, že nehrozí dětem žádné nebezpečí.

Stav zámku, ve kterém je mateřská škola, dodává argumenty těm obyvatelům Medlešic, kteří jsou přesvědčeni, že od připojení obce k Chrudimi na ně radnice zapomíná. Že je konstrukce ve špatném stavu, ví město již tři roky.

Radnice však ubezpečila, že špatný stav budovy jako takové nepředstavuje hrozbu pro děti. Prostory školky jsou v přízemí a o  tyto místnosti se město stará. I podle expertů hrozí nebezpečí spíš ve vyšších podlažích. „Statické závady lze pozorovat zejména v oblasti konstrukce krovů a stropů ve druhém nadzemním podlaží. Konstrukce je na konci své životnosti,“ popsal architekt Lukáš Pavlík.

Medlešičtí přesto mají obavy. Vzpomínají, že i ve školce se kdysi propadl strop a současného stavu zámku se obávají. „Bylo by lepší dát to do kupy, aby to nebylo nebezpečné pro děti, pro nás, pro okolí,“ zdůraznila učitelka Petra Michálková.

Provizorní opatření radnice ostatně chystá. Krovy chce zabezpečit ocelovou podporou. Vyjde na 450 korun. S větší opravou město nepočítá, stála by totiž asi 25 milionů. „Není na pořadu dne, že by to bylo řešeno v časovém horizontu příští nebo přespříští rok,“ uvedl chrudimský starosta Petr Řezníček (SNK-ED).

Až město peníze sežene, chce, aby měl opravený zámek širší využití kromě mateřské školy. Mohl by například poskytnout sál pro pořádání kulturních akcí.