Vláda se připravuje na sucho. Chystá dotace a stavbu přehrad

S blížícím se létem ministerstvo životního prostředí otevírá téma sucha. Jednou z možností, jak chce vláda proti suchu bojovat, je stavba nových přehrad. Například na Brněnsku ministerstvo zemědělství uvažuje o přehradě Čučice. Záměr se ale lidem z okolních obcí nelíbí a sepisují petici. Vláda chce bojovat i s pomocí dotací a mezi obce, kde vysychají studny nebo chybí připojení na vodovod, rozdělí až 300 milionů korun.

Údolí řek Oslavy a Chvojnice se dostalo na seznam možných míst, kde by v budoucnu mohla být umělá vodní nádrž Čučice. Její kaňonovité údolí přitom patří do přírodní rezervace, které trampové nazývají zlatý ráj. Nyní se oni i místní obávají, že skončí pod vodou i s jejich chatami. Hladina by se mohla zavřít také nad chatou Miloše Hausnera z Brna. „No co bych dělal. Seděl bych v Bohunicích na sídlišti,“ shrnul Hausner.

Nejen rodina Miloše Hausnera, ale i další tisíce lidí proto podepsaly petici za záchranu chráněné rezervace. Aktuálně na ní je kolem sedmi tisíc podpisů. Obyvatelé Oslavan, Čučic a Ivančic chtějí, aby ji úřady přestaly evidovat jako vhodnou lokalitu pro případné zadržení vody. „Chceme, aby přehrada byla úplně poslední možností, aby se začalo uvažovat i o jiném systémovém řešení zadržení vody v krajině,“ vysvětlil starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS).

S tím souhlasí i ministerstvo zemědělství - to teď čeká na výsledky studie od Povodí Moravy, která bude hotová do konce července. Stejně tak i ministerstvo životního prostředí. „V současné době se zpracovává studie proveditelnosti. Měla by odpovědět, zdali vodní dílo Čucice, které je v této lokalitě plánované, má i v dnešních podmínkách význam,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.  

Studie o přehradě Čučice pak má má být hotová do konce července. Už nyní jsou v oblasti dvě vodní nádrže - Mohelno a Dalešice. Ve zlínském kraji ministerstvo zemědělství plánuje postavit nádrž ve Vlachovicích.

Nejsušší místa trápí rozpraskaná půda

Podle prognóz bude sucho Česko sužovat i nadále. Několik týdnů už nezapršelo například v Džbánicích, které jsou jednou z nejsušších obcí na jižní Moravě. Ročně tam totiž spadne v průměru 450 milimetrů srážek, což je druhé nejmenší množství v kraji. Jana Páralová si tak ani nepamatuje, kdy měla naposledy plnou nádrž na dešťovou vodu. „Když tam voda není, tak ji musíme doplnit z vlastní studny, abychom měli čím zalívat,“ popsala systém Páralová.

Retenční nádrž Jany Páralové plná nejspíše nikdy nebyla
Zdroj: ČT24

Půda na její zahradě je rozpraskaná, záhony jsou vyschlé. „Protože tu moc neprší, tak jsme si vybudovali závlahový systém, kam napojíme vodu. U kmenu je díra, kterou zaléváme, máme to načasované,“ vysvětlila. Přímo z její zahrady pocházejí data pro Český hydrometeorologický ústav. Nyní je srážkoměr úplně prázdný.

Kvůli nedostatku vody zbudovali v Džbánicích obecní vodovod a vyvrtali 70 metrů hluboký vrt a postavili vodojem. Obec je tak zásobována vlastní vodou, ale i té je málo, a tak jsou místní zvyklí na každoroční pravidelné zákazy – napouštění bazénu nebo právě zalévání zahrádek.

Obci by tak pomohl hlubší vrt, na který bude moci nově získat příspěvek. „Třeba prohloubení studní, prohloubení vrtů nebo vyhloubení nových vrtů,“ vyjmenoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) projekty, na které by mohly jít peníze z dotací.

Některé vrty ve valašských Huslenkách loni dokonce vysychaly úplně. Obec přitom leží ve 13 údolích a čtvrtina jejích obyvatel nemá připojení na vodovod. Řešením by pro ně mohly být retenční nádrže, na které plánuje ministerstvo taktéž přispívat.