Nemocnice musí zaplatit 10,5 milionu rodičům, jejichž syn skončil v kómatu

Soud rozhodl, že brněnská fakultní nemocnice má do tří dnů uhradit rodičům Matěje Kociána odškodnění 10,5 milionu korun. Ten zůstal po běžné operaci krčních mandlí v takzvaném bdělém kómatu. Podle rodičů lékaři pochybili, protože chlapci poskytli první pomoc až po několika minutách. Po nemocnici žádali odškodnění až 20 milionů. Rozsudek není pravomocný a nemocnice se může odvolat.

Personál měl podle soudu postupovat rychleji a obezřetněji, navíc byla zdravotnická dokumentace nepřesná, škrtalo se v ní a přepisovalo. Na to upozornil už na jaře soudní znalec. „Pokud se ptáme na to, jestli zdravotnická dokumentace byla průkazná, musím konstatovat, že nebyla. V té dokumentaci byla upravována číselná řada a byly tam prázdné stránky,“ uvedl. Upozornil i na neoznačené, nefungující tlačítko alarmu, kterým se Matějova matka snažila opakovaně přivolat pomoc. 

Podle rodičů lékařský personál nereagoval adekvátně. „Syn se začal dusit, začal kašlat, začal krvácet, tak jsem volala na sestru, ale nikdo mě neslyšel. Snažila jsem se zvonit na zvonek, ale nikdo nereagoval. Až po nějaké době přišla sestra a jediné, co udělala, tak dala Matějovi misku k puse, aby to neplival po zemi,“ vypověděla Matějova matka Marcela Kociánová v pořadu ČT Pološero.

Nemocnice pochybení odmítá

Podle jeho otce Vítězslava Kociána zůstal sedm minut bez lékařské pomoci. „To nelze nazývat lékařským rizikem, ale pochybením,“ uvedl. Vedení nemocnice ale vinu odmítá, stojí za svými zaměstnanci a tvrdí, že postupovali správně. „Vyjadřujeme lítost a účast nad tím, co se stalo Matějovi. Jsme ale přesvědčeni, že k žádnému pochybení ani k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo,“ uvedla právní zástupkyně nemocnice Hana Krejčí.

Nyní devítiletý Matěj Kocián v roce 2010 prodělal běžnou operaci krčních mandlí. Po zákroku se ale jeho stav zkomplikoval a Matěj zkolaboval. Lékaři jej museli resuscitovat, protože mu selhalo srdce a jeho mozek zůstal několik minut bez kyslíku. Poté strávil v nemocnici dalšího půl roku. Místo veselého kluka si rodiče odvezli z fakultní nemocnice v Brně dítě s těžce poškozeným mozkem ve stavu, kterému se říká bdělé kóma. 

Podle právního zástupce rodiny Lukáše Prudila byl v případu prokázán řetěz systémových i individuálních chyb. „Ty vyústily v to, že je chlapec ve vegetativním stavu a tento stav je nevratný a nezměnitelný. Jde o nejzávažnější možné postižení člověka,“ uvedl právník.

Pološero - Nerovný boj: Matěj Kocián

Matěj potřebuje neustálou péči

Šance, že se Matějův stav zlepší, se blíží nule. Jisté je, že na podněty svého okolí srozumitelně reagovat nedokáže. Sám se nenají ani neobleče, svět kolem sebe však vnímá. „Rozhodli jsme se, že se o něho budeme starat doma. Už víme, že mu domácí péče svědčí a je pro něho mnohem přínosnější, než kdyby byl v nemocnici,“ uvedl už dříve Matějův otec Vítězslav Kocián. Rodiče jsou přesvědčeni o tom, že kdyby lékaři včas zahájili léčbu, jejich syn by nyní možná chodil do školy.

Kociánovi proto podali na nemocnici dvě žaloby – jednu kvůli škodě na zdraví, druhou kvůli újmě, kterou utrpěla celá rodina. Navíc měsíčně vynaloží za starost o syna zhruba šedesát tisíc korun, protože potřebuje čtyřiadvacetihodinový dohled. Rodiče mu doma zbudovali vlastní jednotku intenzivní péče a po nemocnici žádali odškodnění ve výši 20 milionů korun.

Přivolaná sestra po Matějově zkolabování navštěvovala psychologickou poradnu, ošetřující lékařka už v nemocnici nepracuje, na vlastní přání.