Modrý most je po roce opět otevřen pro auta

České Budějovice – Po roce je řidičům opět k dispozici českobudějovický Modrý most. Loni prosadili jeho uzavření pro automobilovou dopravu lidé žijící v okolí, kterým vadil hlučný provoz. Magistrát nyní most opět otevřel – uzavírka ovšem nadále platí v noci od 22 do 6 hodin. Provoz na Modrém mostě bude zkušební, současně je naplánováno měření hluku.

Otevřít Modrý most v ulici Matice školské autům je podle vedení města logické. „Stál přes 50 milionů a od samého začátku byl konstruován a stavěn jako most pro běžný automobilový provoz,“ poukázal primátor Juraj Thoma. Most se začal stavět na místě Svobodovy lávky po povodních před deseti lety.

Lidé z občanského sdružení Modrý most loni dosáhli zrušení stavebního povolení a uzavírky mostu pro auta, z jeho opětovného otevření nejsou nadšeni – přestože byla zavedena opatření, která mají omezovat hluk. Na mostě je omezena rychlost na 30 kilometrů za hodinu, omezena hmotnost projíždějících aut a navíc zcela zakázána jejich jízda v nočních hodinách. Členové sdružení ale nevěří v účinnost těchto opatření. „Uvidíme, jak dopadne měření. Myslím, že špatně, že opatření nejsou dostatečná,“ prohlásil Jan Veselý ze sdružení Modrý most.

Další případná změna ale nastane až za rok. Do té doby bude v rámci zkušebního provozu Modrého mostu probíhat měření. „Potom by mělo být rozhodnuto o definitivním modelu provozování Modrého mostu. Předpokládám, že doprava tam zůstane,“ poznamenal primátor Thoma. Radnice ovšem slíbila, že pokud se ukáže, že je provoz mostu příliš hlučný, připraví další opatření – například výměny oken v sousedních ulicích.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)