Pražská rada schválila dohodu o novém pronájmu Škodova paláce

Pražští radní na svém mimořádném zasedání jednomyslně odsouhlasili novou dohodu o nájmu Škodova paláce mezi městem a vlastníkem Copa retail. Společnost metropoli sleví z celkového nájmu více než 800 milionů korun (původně měla Praha zaplatit cirka 4,4 miliardy). Výměnou za slevu město prodlouží nájem o půldruhého roku, do června 2028. Dohodu ještě musí schválit zastupitelstvo.

„Jsem rád, že jsme napravili to, co se našim předchůdcům v roce 2006 příliš nepovedlo, a podařilo se nám korigovat cenu za nájem,“ prohlásil lidovecký radní Jan Wolf (Trojkoalice), který byl hlavním vyjednávačem města.

Město a firma se dohodly na zastropování inflační doložky na maximálně 3,5 procenta ročně. Praha se také vzdala opčního práva, nájem nebude platit v korunách, ale v eurech, a prodloužila ho do června 2028 – původně měl nájem končit v roce 2026. Podle Wolfa ústupky města nezpůsobí žádné komplikace.

Částky se prý nedotkne ani změna měny, ve které nájem zaplatí. „Česká národní banka uvedla, že bude držet nadále kurz 27 korun za euro, navíc jako město máme účet v eurech,“ řekl. ČNB ovšem počítá s intervencemi, které udrží tento kurz jen do roku 2017.

Palác pražské byrokracie

Škodův palác si pro magistrátní úředníky město pronajalo v roce 2006 v éře bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Výše nájmu byla tehdy domluvena asi na 200 milionů ročně. Zda se jednalo o cenu v místě obvyklou, podle právníků, kteří město ve sporu s Copa retail zastupovali, nelze zjistit. V Praze neexistuje podle nich obdobná realita a cenu tak nelze s jinou budovou porovnávat.

Město v minulosti podalo kvůli nájemnému dvě žaloby, u soudu neuspělo. Wolf řekl, že město se nyní vzdá všech soudních sporů. Poté, co Praha prohrála oba soudy proti Copa retail, právníci původně uvedli, že město podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) při vyjednávání loni omylem zaslala svou korespondenci s šéfkou Copa retail Abigail Schaefferovu opozičnímu zastupiteli. V e-mailových zprávách obě ženy řešily výběr právníků, kteří budou město zastupovat. Opoziční TOP 09 kvůli tomu na Krnáčovou podala trestní oznámení, které nedávno policie odložila.