Bulharský gang dovážel léky na výrobu pervitinu. Padl i dvanáctiletý trest

Tresty v rozmezí od dvou do dvanácti let vězení uložil ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě členům mezinárodního gangu překupníků léků. Do Česka z Bulharska či Turecka si nechali přivézt v letech 2013 a 2014 až 300 kilogramů léčiv, ze kterých bylo možné vyrobit 50 kilogramů pervitinu.

Cena narkotik by se na černém trhu pohybovala kolem 50 milionů korun. Většinu z obžalovaných soud navíc vyhostil na neurčito z ČR.

Policie skupinu dopadla v okamžiku, kdy ve vězení skončili někteří její odběratelé. Ti vyšetřovatele přivedli na stopu bulharských překupníků. Policie do akce nasadila tajného agenta, který pod falešnou identitou opakovaně předstíral zájem o nákup léků potřebných k výrobě pervitinu.

Bulharský gang u soudu (zdroj: ČT24)

Nejvyšší trest v délce 12 let si vyslechl Mityo Goshev Angelov, který působil jako hlava skupiny složené z Bulharů, jejich potomků, kteří se narodili v Česku, a české přítelkyně jednoho z obžalovaných. Před soud jich předstoupilo jedenáct. Řada dalších kompliců zůstala policii utajena, popřípadě jsou stíháni samostatně. Jde například o lidi, kteří v Bulharsku nakupovali léky.

Angelov dostal nejdelší trest, přitom ve spise figuroval jako spolupracující obžalovaný. Za to, že policii pomáhal usvědčit další pachatele, měl dostat mírnější trest. Soudkyně jeho snahu ale neuznala. Uvedla, že se doznal a začal spolupracovat v době, kdy už policie měla dostatek jiných důkazů. S tím částečně souhlasí i státní zástupkyně Daniela Srbová. V některých bodech obžaloby byla ale podle ní pomoc obžalovaného nedoceněna.

Z jedenácti členů gangu si tresty deset, jedenáct a dvanáct let vyslechlo pět obžalovaných. Dva odešli ze soudní síně s tresty devět a osm let. Další tři dostali tresty od dvou do čtyř let. Jeden obžalovaný vyvázl pouze s trestem vyhoštění. Podle Srbové byla jeho činnost čistě náhodná. Muž jednou působil jako kurýr. Rozsudek ještě není pravomocný. Devět obžalovaných se ještě v jednací síni odvolalo. Dva se práva na odvolání vzdali. Státní zástupkyně si u většiny ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Češku, přítelkyni jednoho z obžalovaných, která se na nezákonných obchodech podle vyšetřování také podílela, soud poslal na tři roky za mříže. Všem hrozilo až osmnáctileté vězení.

Policisté členy gangu zatkli ve chvíli, když agentovi předali 29 kilogramů léku Cirrus. Falešný výrobce pervitinu za toto množství zaplatil 1,25 milionu korun. Pokud by se léky dostaly na černý trh, mohlo z nich být vyrobeno až šest kilogramů pervitinu. Podle státní zástupkyně měli členové skupiny mezi sebou přesně rozdělené úkoly. Někteří nakupovali léky v Bulharsku a Turecku, jiní fungovali jako kurýři. Do Ostravy putovaly léky buď přímo, nebo přes Polsko.

Pervitin se v kraji vaří často

Jen za letošní rok zadrželi policisté řadu osob, které distibuovaly pervitin či do Česka pašovaly léky potřebné k jeho výrobě. V lednu moravskoslezští celníci zajistili při předávce kilogramu marihuany čtyřčlennou skupinu dealerů a výrobců drog z Karvinska, Novojičínska a Vsetínska. Dalších 3,5 kilogramu drogy a tři miliony korun v hotovosti nalezli při domovních prohlídkách.

  • Kdo patří mezi typické uživatele pervitinu? Podle berlínského specialisty Maika Baumgärtnera je takovou skupinu lidí obtížné vymezit. Jde podel něj spíše o širší skupinu osob – od lidí chodících na zábavy, studenty vysokých škol a dělníky ve směnných provozech po ženy v domácnosti. „Pro užívání drogy mají nejrůznější motivy: Bavit se, užít si večírek, udržet se vzhůru a v pohotovosti nebo jen překonat dlouhou chvíli,“ doplnil Baumgärtner.
  • K růstu spotřeby pervitinu podle Baumgärtnera přispívá mimo jiné tlak na výkon v dnešní společnosti. „Metamfetamin (účinná látka v pervitinu) není nic jiného než doping pro mozek, aby rychle mobilizoval velké rezervy síly. Uvádí tělo do stavu pohotovosti,“ vysvětlil. „Krátkodobě je tak možné posílit koncentraci, výkonnost, schopnost nést zátěž a riziko. Zároveň potlačuje pocity únavy, hladu a žízně,“ řekl.
  • Pervitin je rychle návykový. Tělo si po krátkém čase vytvoří odolnost vůči projevům vyvolaným drogou, proto potřebují její uživatelé pro navození rauše stále větší množství látky.

V dubnu na Přerovsku policisté dopadli a obvinili čtveřici lidí z rozsáhlé výroby a distribuce pervitinu. Počátkem května pak kriminalisté zadrželi šestadvacetiletého muže podezřelého z distribuce pervitinu v Olomouci. Muž se přiznal a byl obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což mu hrozí až pět let vězení.

Ukázalo se také, že s pervitinem a dalšími drogami experimentují již děti docházející na základní školy v Bohumíně a Orlové. „Výsledky odběrů jsou alarmující. V odebraných vzorcích se objevily výrazné stopy marihuany a bohužel i extáze a pervitinu. Z problému ale neobviňujeme školy, kde průzkum proběhl. Je to varovný signál pro nás všechny, především však pro rodiče,“ uvedl již dříve místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).