Spor mezi církví a obcí Hukvaldy skončil místo soudu smírem

Spor církve a obce Hukvaldy skončil smírem. Šlo o více než osm hektarů pozemků, které ještě v roce 1948 patřily církvi. Byl mezi nimi i dvůr, kde se narodil skladatel Leoš Janáček. Obě strany přitom ještě loni byly přesvědčené, že pravého vlastníka bude muset určit soud.

Biskupství ostravsko-opavské ale navrhlo mimosoudní vyrovnání. Závěrečné slovo bude na zastupitelích, kteří budou plné znění dohody schvalovat na konci srpna.

Církev bude podle dohody požadovat 1,5 hektaru pozemků nedaleko od místa, kde je Janáčkův rodný dům. Od požadavku získat zpět i samotný dvůr tak nakonec ustoupila.

Na nově získaném pozemku chce vybudovat parkoviště. Nedaleko totiž leží stále opuštěný arcibiskupský zámeček, který chce začít opravovat a využívat. Návštěvníci by potom neměli kde parkovat.     

Obci zůstane prostor nedalo Janáčkova rodného domu. Jde o místo pod hradem, kudy prochází tisíce návštěvníků. V budoucnu by zde Hukvaldy chtěly vybudovat náměstí s knihovnou nebo společenským sálem.  

V minulosti byl areál podle dochovaných zpráv i dobových fotografií udržovaným centrem obce. Nyní mu dominuje zchátralý kravín postavený ve druhé polovině 19. století. Hukvaldy dvůr dostaly od státu v roce 1991. Církev ale byla přesvědčená, že stát vydal majetek neprávem.