Koroner je nedostatkové zboží. Čeká se na něj i více než šest hodin

Až deset případů denně řeší koroner, který službu vykonává v rámci Moravskoslezského kraje. Jeho dojezdová doba na místo od zavolání by měla činit nejvíce dvě hodiny. Lidé ale kolikrát čekají i hodin šest.

Službu krajského koronera, kterou loni v červenci zavedl Moravskoslezský kraj, zajišťuje Městská nemocnice Ostrava (MNO). Podle redaktorky České televize Jany Doleželové má kraj celkem šest koronerů, kteří se starají o ohledání těl zemřelých čtyřiadvacet hodin denně po sedm dnů v týdnu. Službu má však vždy jen jeden lékař, který má k dispozici řidiče.

„Ve správě má celý Moravskoslezský kraj. Denně najezdí až 500 kilomerů,“ sdělila Jana Doleželová, podle níž se pak stává, že rodiny čekají na koronera neúměrně dlouho. Ten totiž dochází i k nehodám, sebevraždám či vraždám. Předloni krajský koroner zaznamenal 3200 výjezdů. Loni to bylo o 300 více. Jen za letošní březen a duben má na kontě už přes 700 výjezdů.

Dlouhá čekací doba na koronera (zdroj: ČT24)

S čekáním na koronera má také zkušenost rodina žijící na Opavsku. Po dlouhé nemoci jim zemřel dědeček přímo doma. „Bylo kolem 9. hodiny, kdy nám babička volala, na základě této události jsme zavolali na číslo 155. Dispečerka řekla, že nám posílá koronera, že to bude asi trvat, protože je na Moravskoslezský kraj jeden,“ sdělila vnučka s tím, že trvalo šest hodin a dvacet minut, než lékař přijel a konstatoval smrt. Po celou dobu s příbuzným nikdo nemohl hýbat.

Aby se dojedové doby koronerů zkrátily, jedná se podle Jany Doleželové o rozšíření jejich služeb na některou z menších oblastí. Specialisté by si tak vzali pod správu například Třinecko či Jesenicko. S tím by ale souviselo to, že by koronerů v kraji muselo pracovat více než dnes.

„Ideálem by byla tři výjezdová centra, která by stačila na pokrytí kraje. Jedno na Opavsku -Krnovsku, druhé na Třinecku a třetí Ostrava,“ sdělil náměstek hejtmana Jiří Martinek (ČSSD). Jestli nové stanoviště vznikne ještě letos, ale Martinek v tuto chvíli neví. A jisté také není, jestli bude službu koronera zajišťovat městská nemocnice i příští rok.

Koroner přijíždí k případům pozdě

Služba koronera je finančně náročná. Výjezd stojí krajskou pokladnu 1200 korun, další náklady (například na ohledání) hradí pojišťovna. Celkem výjezd stojí přibližně 2000 korun. Službu koronera má kraj s Městskou nemocnicí Ostrava sjednanou až do konce roku. 

Lidé mohou pro oznámení informace o úmrtí (respektive pro výzvu k prohlídce těla zemřelého) využít telefonní číslo 596 612 111, 596 618 861 a 596 618 853. Volat mohou také na linku 112.

V Moravskoslezském kraji začal fungovat krajský koroner předloni v červenci. Ohledání těl zemřelých od té doby nepřetržitě zajišťuje Městská nemocnice Ostrava. Tým koronerů dříve vedl někdejší ředitel nemocnice Tomáš Nykel. Z funkce šéfa MNO byl odvolán kvůli korupční aféře spojené s lobbistou Martinem Dědicem.

Kraj v roce 2014 zřídil službu krajského koronera především kvůli stížnosti policie i pozůstalých, kteří tehdy museli často několik hodin čekat na vystavení listu o prohlídce zemřelého. Klesal navíc i zájem praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby.