K památníku Ležáky se nesmí, ředitel bude zákaz ignorovat

Miřetice (Chrudimsko) – Účastníci pietního aktu 70 let od vyhlazení obce Ležáky možná nebudou mít kudy přijet, kde zaparkovat a snad ani nebude přístup k místu, kde stojí pomník lidí vyvražděných nacisty. Vedení Památníku Lidice a Ležáky se totiž zatím nedohodlo s majitelkou pozemků na jejich využívání. Přístup na pozemky jejich vlastnice před časem zakázala.

Vedení památníku zřejmě bude zákaz během pietního aktu ignorovat. „Připravujeme se, jako by žádný zákaz neexistoval,“ uvedl ředitel instituce Milouš Červencl. Dodal, že pokud by majitelka skutečně chtěla zabránit v přístupu k pietnímu místu, musela by si najmout bezpečnostní agenturu. Žádnou dohodu nepřineslo ani jednání na ministerstvu kultury před dvěma týdny. „Předpokládám, že znovu to budeme řešit po uskutečnění pietního aktu,“ uvedl Červencl.

Majitelka pozemků, kde stojí ležácký památník, chce od státu deset milionů korun. Tvrdí, že využívání památníku jí znemožňuje těžit v nedalekém lomu, požadovaná částka tedy je ušlý zisk. To ale vedení Památníku Lidice a Ležáky odmítá. Jeho ředitel odhadl cenu pozemků na 750 až 900 tisíc korun. Lom není veden jako dobývací prostor, kámen není příliš kvalitní. Majitelka se navíc podle Červencla o své pozemky příliš nestará a udržuje je za ni Památník Lidice. „Myslím, že to majitelka nemůže myslet vážně, spíš straší její advokáti, ona sama je z toho dost nešťastná,“ řekl ředitel Červencl.