Rudolfovští si opravují kostel

Rudolfov – Obyvatelé Rudolfova na Českobudějovicku sami opravují kostel. Patří k největším v regionu, kvůli vysoké vlhkosti ale chátral. Při první žádosti o evropskou dotaci na opravu farnost neuspěla. Do přestavby se tak pustili místní. Farníci ušetří stovky tisíc.

Nejmladšímu je 11 let, nejstaršímu 65. Přišli na jednu z pravidelných brigád, na úkor svého volna a zadarmo. Tentokrát do kostela naváželi štěrk pod novou podlahu. Koordinátor dobrovolnických brigád Milan Třebín informoval, že dobrovolníků je zhruba 50.

Dohromady odpracovali už více než 1 500 hodin a vyvezli přes 70 tun materiálu z oklepaných omítek a rekonstrukce podlah. Práce dobrovolníků ale šetří také peníze, které farnost na opravy musí shánět v různých grantech. Jen za minulý rok úspora dosáhla více než 600 tisíc korun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Díky ušetřeným penězům teď ale mohou například restaurovat oltáře. Na své vysvěcení čekají také dva nové zvony. Instalovat se ale budou až po dokončení rekonstrukce. Farníci doufají, že vše stihnou do podzimu příštího roku.