Drop In opustí ulici Ve Smečkách, přesune se zřejmě na Bulovku

Praha - Jedna z největších neziskových organizací, která v Praze pomáhá drogově závislým, je znovu v nejistotě. Praha 1 vypověděla Drop Inu smlouvu a organizace musí do září opustit sídlo v ulici Ve Smečkách. Podle radnice městské části lidem vadilo velké množství narkomanů v okolí. Teď se ale komplikuje i stěhování centra do nových prostor - v pražské nemocnici Na Bulovce.

Naději pro Drop In přinesl konec dubna - umělci uspořádali koncert na jeho podporu. Přímo na akci slíbil pomoc i magistrát - nabídl nové prostory na Bulovce. Tím to ale skončilo. „Komplikuje to vybavení technologie Pavilonu 7, zřejmě tam bojují s finanční problematikou,“ říká Ivan Kabický, náměstek primátora.

Rozhodnout by se mělo teď v červnu. To je podle Drop Inu nejvyšší čas, aby se stihli na Bulovku přestěhovat. Současné místo v centru Prahy opouští neradi, právě v okolí Václavského náměstí se pohybuje nejvíc narkomanů. Bulovka je ale teď jedinou šancí. „Nikdy jsme tak dobré prostory neměli, není to úplně v centru Prahy, ale myslím si, že s tím bychom se vyrovnali,“ uvedl Jiří Plesl, vedoucí lékař, Drop In.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Kromě narkomanů ulici trápí i prostituce

Ulici Ve Smečkách, odkud musí Drop In odejít, však více než narkomani trápí místní prostituce. Před pár dny otevřeli Ve Smečkách nový noční podnik s erotickými službami. Ten jako reklamu používá spodní prádlo. „Musí to mít nějaké prvky regulace,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a poukázal na podnik, který využívá výloh s prostitutkami a nachází se jen několik desítek metrů od školky.

Prostituci by měl omezit připravovaný zákon

Jen v ulici Ve Smečkách ale dál zůstává dalších pět nevěstinců. Starosta tvrdí, že domy patří soukromníkům a na ně je prý radnice krátká. Řešení vidí v připravovaném zákoně, který konečně pojmenuje, co je prostituce a kdo a kde ji může provozovat. „Osoby prostituující dostanou povolení provozovat tuto činnost, pokud splní zákonné podmínky,“ uvedl Oldřich Manhart, radní, Magistrát hl. m. Prahy. Zákon se ale teprve dopisuje - hotový by měl být na podzim. Tedy v době, kdy už by narkomani mohli hledat pomoc na Bulovce.