Nové loutkové divadlo v Třeboni rozhádalo místní zastupitele

Třeboň - Loutkáři se radují, v Třeboni pro ně otevřeli nové loutkové divadlo. Radnice přestavěla bývalou výstavní síň, práce stály 16 milionů korun. A právě to se nelíbí místní opozici. Podle ní byl projekt zbytečně drahý a nebude mít dostatečné využití.

Nová loutkářská scéna vznikla na místě městské výstavní síně. Hlediště i jeviště jsou skládací, kromě divadelního sálu tu vznikla i galerie. Úpravy historického domu na náměstí si vyžádaly 16 milionů korun. „To bude motivace pro celý loutkový soubor, aby byl aktivnější,“ myslí si starosta Jiří Houdek (KDU-ČSL).

Třeboňští loutkáři přišli o domovskou scénu před čtyřmi lety. Její správce měl pro ni jiné využití. Od té doby se stěhovali z místa na místo, kulisy měli doma, loutky na půdě. Soubor začali jeho členové postupně opouštět. „Museli jsme hodně osekat repertoár, takže tam pro ně nebylo co dělat,“ říká principál souboru Augustin Kotil. Teď očekává, že se staří členové vrátí a s nimi přijdou i noví.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice o loutkáře, kteří ve městě hrají téměř devadesát let, nechtěla přijít, proto jim nové zázemí postavila. Opozičním zastupitelům se ale nelíbí cena. Podle nich je příliš vysoká. „Je to velký prostor, který nebude nikdy nějakým smysluplným způsobem zcela využitý,“ tvrdí exstarosta Třeboně Jan Váňa (ODS). Starosta Houdek je ale přesvědčen, že budoucnost tuto investici ocení.