Hejtman Hašek požádal o audity k rekonstrukci lednických jízdáren

Brno - Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) požádal ministryni kultury Alenu Hanákovou a ministra financí Miroslava Kalouska o audity k projektu opravy jízdáren zámku v Lednici. Kraj se tak brání spekulacím o předražení celého projektu. Obnova historických budov přijde asi na 500 milonů korun, přičemž většinu nákladů uhradí EU.

„Jsem si plně vědom důležitosti transparentního nakládání s evropskými prostředky, zvláště pak v současnosti. Přestože nemám v tuto chvíli informace zpochybňující celý proces projektu, chci (…) postupovat maximálně odpovědně,“ napsal Hašek Kalouskovi. Na jeho úřad se prý obrací jako na orgán, který centrálně odpovídá za kontrolu financí přitékajících do ČR ze strukturálních fondů.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Ministerstvo financí bude konat v rámci svých zákonných pravomocí, nikoli v rámci předvolební kampaně ČSSD.“

V dopise Hanákové uvedl, že ministerstvo kultury je kontrolním orgánem projektu obnovy jízdáren v Lednici, na němž kraj spolupracuje s Lednicí, Centrálou cestovního ruchu Jižní Moravy a s brněnskými univerzitami; Masarykovou a Mendelovou.

Obnova jízdárny je jedním ze 17 projektů, které MK vybralo pro žádost o poskytnutí dotace z Integrovaného operačního programu EU; jejich náklady se pohybují mezi 200 a 500 miliony
korun. „Určitě se tím budeme zabývat a pojedeme se tam podívat,“ reagovala na výzvu ministryně Hanáková.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Na projekt téměř za půl miliardy upozornil server iDnes.cz. Rekonstrukci lednických jízdáren srovnával s obnovou zámku Buštěhrad ve středních Čechách, spojenou s korupční kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Cena rekonstrukce jízdárny byla podle novinářů určena dřív, než se vybrala stavební firma. Policie spekulace zaznamenala, ale zatím se jimi nezabývá. „Zatím jsme ale nezaznamenali nic, proč bychom měli zahájit vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Lednice se s Buštěhradem nedá srovnávat, tvrdí památkáři

Podle památkářů nejde projekty stavebně srovnávat. Zámek Lednice, coby někdejší hlavní sídlo knížat z rodu Lichtenštejnů, je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Jde o někdejší luxusní rezidenci zapsanou mezi památky UNESCO. Jeho jízdárny jsou větší než zámek a říká se jim Palác koní.

Jízdárny v Lednici
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Barokní jízdárny se stájemi jsou v dezolátním stavu. Jde o unikátní komplex od stavitele Jana Bernarda Fischera z Elrachu. Téměř po celé 20. století nesloužil původním účelům. Využíván byl jako sklady, tělocvična nebo hasičská zbrojnice. Do konce roku 2013 by z nich mělo vzniknout multifunkční centrum pro výstavy, koncerty, společenské akce a ekologickou výchovu.