Razie na dotačním úřadu souvisela s kauzou ředitele Kušnierze

Ústí nad Labem - Kanceláře ústeckého dotačního úřadu, který rozděluje evropské dotace, znovu prohledává policie. Příslušníci protimafiánského útvaru prohledali také budovu krajského úřadu. Podle informací ČT razie souvisela s rok starou kauzou bývalého šéfa úřadu Petra Kušnierze, jenž kvůli korupci při rozdělování dotací stojí před soudem. Šéf útvaru Šlachta uvedl, že policejní akce by měla skončit ještě dnes v noci. Policie má nyní dva týdny čas na to, aby materiály vyhodnotila.

Spojitost kauzy Kušnierz a dnešní razie nepřímo potvrdila také mluvčí Úřadu Regionální rady Severozápad Marcela Klíchová. „Může to mít souvislost s událostí, která se odehrála před rokem a čtvrt,“ uvedla.

Minulý rok bylo kvůli korupci obviněno sedm tamních zaměstnanců, mezi nimi i ředitel úřadu Petr Kušnierz, všichni už stojí před soudem. Trestné činy souvisí s výběrem projektů a čerpáním dotací, v květnu 2011 ministerstvo pro místní rozvoj na doporučení Evropské komise načas pozastavilo proplácení evropských příspěvků na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji. Kvůli tomuto případu už jednou policejní razie v prostorech dotačního úřadu proběhla.

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Prohlídky detektivové původně na dnešek neplánovali. Za vše nejspíš může veřejné vystoupení dnes už bývalého zaměstnance dotačního úřadu Leo Steinera, který celou instituci obvinil z korupce a ve věci už podal trestní oznámení. 

Podle informací ČT se policie po Steinerově vystoupení obávala, že sledovaní úředníci by se mohli pokusit zlikvidovat dokumenty ke sporným kauzám. Příslušníci protimafiánského útvaru proto přišli materiály zabavit. „Museli jsme k tomu přistoupit ve zrychlenější formě,“ uvedl šéf UOOZ Robert Šlachta s tím, že zákrok by měl skončit ještě dnes v noci.

Leo Steiner
Zdroj: ČT24

Podle Steinera ovládl rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji politický kartel. „Dle mého názoru vrcholné politiky kraje řídí kmotři. Ano, samozřejmě loutkami jsou v této chvíli politici,“ podotkl. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) jakékoli machinace v projektech dotovaných Severozápadem odmítá a společně s ROP Severozápad podala na Steinera trestní oznámení pro pomluvu.

Z podezřelých projektů nebyla vyplacena ani koruna

Ředitel úřadu Pavel Markvart (ODS) potvrdil, že policejní orgány zajímají doklady týkající se tří dotačních projektů. „U dvou z těchto projektů nikdy nedošlo k řádnému proplácení prostředků ani ze státního rozpočtu ani z Evropských fondů. Z projektů bylo totiž odstoupeno,“ prohlásil pro ČT s tím, že úřad sám přišel na nedostatky. Třetí projekt byl podle něj sice dotačním úřadem schválen, ale žádné peníze nebyly proplaceny.

Policie zasahuje i na ústeckém hejtmanství. Server Lidovky.cz uvádí, že právě s ním by dnešní razie mohla souviset. Svou kancelář má zapečetěnou i náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Kouda.

Reportáž Jiřího Hynka a Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Evropská unie pro region Severozápad na období 2007 až 2013 vyčlenila 18 miliard korun, přičemž prozatím bylo vyčerpáno 13 miliard.

Peníze z podezřelých projektů měly zamířit na území Ústeckého kraje, Markvart ale zdůraznil, že to neznamená, že jejich příjemcem je krajský úřad. „V žádném případě nedošlo k poškození zájmů Evropské unie,“ podotkl. Právě za poškozování zájmů EU je v současnosti stíhán bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD).

Akci potvrdila i náměstkyně ústeckého krajského zastupitelství Lenka Bradáčová, která má případ na starosti. Ta během dne tvrdila, že razie přímo nesouvisí s kauzou Davida Ratha ani s případem Leo Steinera. „Jedná se o úkon, který souvisí s jednou naší trestní věcí,“ řekla serveru Aktuálně.cz.

U obou úřadů stálo jen několik civilních aut s policejním označením za sklem. Ta během odpoledne postupně zmizela, policisté jsou ale stále uvnitř a uzavřeli obě patra, v nichž úřad sídlí. Úředníci, kteří s policisty spolupracují, jsou vázáni mlčenlivostí. Nikdo z nich nebyl zadržen.

V pondělí bude na úřadě kontrola EU

Shodou okolností v pondělí přijedou na dotační úřad kontroloři z Bruselu. To podle ředitele Markvarta s probíhající razií nijak nesouvisí. „Ta kontrola je dlouhodobě plánovaná. Má se jednat o reaudit auditu, který byl u nás proveden v minulých měsících,“ vysvětlil. Kontrolu zadalo ministerstvo financí, které na 35 zkoumaných projektech našlo řadu pochybení a minimálně v jednom případě výraznější předražení zakázky. Byla to rekonstrukce silnice zadaná Ústeckým krajem.