Překážejí a hyzdí ulice. Rožnov chce omezit reklamní stojany

Radnice v Rožnově pod Radhoštěm chce stanovit nová pravidla pro umístění reklamních stojanů, takzvaných áček. Většina obchodníků je umisťuje na chodník bez potřebných povolení. Změnit  by to měla nová vyhláška, která stanoví pravidla a poplatek za stojany.

Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm je reklamními cedulemi přeplněné. Nabízejí lidem levné zboží i služby. „Většinou tam stojí načerno, bez ohlášení a navíc je jich moc a překážejí,“ říká místostarostka Kristýna Kosová (nestr.). Město proto připravuje vyhlášku, která bude stanovovat kromě pravidel o umístění cedulí i poplatek 600 korun měsíčně. 

Obchodníci sice poutače využívají k oslovení zákazníků, poplatky se jim ale platit nechce. „Máme pět reklamních tabulí, zaplatit za ně tři tisíce korun měsíčně, na to bychom neměli. Budeme je muset zrušit a popsat reklamou třeba výlohy,“ vysvětluje obchodnice Eva Krůpová
„Bohužel, když to áčko nebudu mít, tak tržba půjde dolů,“ přidává se majitelka obchodu Hana Němcová.

Reklamu v ulicích regulují i další města

O regulaci reklamy v ulicích se snaží i další města. Například Znojmo pokyny pro podnikatele v historickém centru zpracovalo už před devíti lety. „ Vyhláška mimo jiné stanovuje i z jakých materiálů musejí být vývěsní štíty a kde mohou být umístěny,“ vysvětluje městská architektka Iveta Ludvíková. Město podnikatelům pomohlo tím, že pro ně připravilo návrhy reklamních tabulí a přispělo jim na ně až pěti tisíci korunami.

V centru Brna zatím radnice obchodníky v lákání zákazníků příliš neomezuje. Současná podoba je ale podle radních za hranicí vkusu. „Budeme vytvářet nový dokument. Je to otázka přibližně jednoho roku než s ním půjdeme do zastupitelstva,“ říká radní Svatopluk Bartík (Žít Brno). Dostat poutače dál od hlavních památek chtějí třeba i v Lednici a ve Valticích.

Rozhovor s designérkou Veronikou Novákovou. Co si myslí o reklamních cedulích ve městech? (zdroj: ČT24)