Jihomoravský kraj vymění část starých nemocničních postelí

Jihomoravský kraj dá patnáct milionů korun na výměnu lůžek v devíti krajských nemocnicích. Celkem potřebují nemocnice vyměnit tisíc zastaralých, nevyhovujících lůžek. Jejich obměnu kraj plánuje postupně v příštích letech.

Některá lůžka v jihomoravských krajských nemocnicích pocházejí ze sedmdesátých let minulého století. Jejich největší nevýhodou je obtížná manipulace. Zejména ležící pacienti si bez pomoci zdravotnického personálu nastavují výšku matrace jen s velkými obtížemi. „Postele jsou vysoké a pacienti z nich mají problém vstávat. Když budou mít nové postele, tak si je budou moci nastavit, jak jim to vyhovuje,“ říká vrchní sestra nemocnice v Břeclavi Ludmila Jeřábková.

Nová lůžka jsou pohodlnější a snadno nastavitelná
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V břeclavské nemocnici vymění kraj stovku lůžek. Nové postele dostanou i zařízení ve Znojmě nebo Kyjově. Potřeba nových lůžek je ale téměř čtyřnásobná. „Pokud bude hospodářský růst dobrý i v letošním roce, tak příští rok budeme v obnově lůžkového fondu pokračovat,“ vysvětluje Marek Šlapal, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

V Hodoníně zorganizovali na nová lůžka sbírku

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Břeclavi, Znojmě, Hodoníně, Ivančicích, Letovicích, Kyjově, Vyškově a Tišnově a od loňska provozuje také nemocnici v Hustopečích. Některé nemocnice řešily výměnu starých lůžek po svém. Například  nemocnice v Hodoníně na ně vyhlásila veřejnou sbírku. Ve třech etapách nemocnice vybrala skoro tři miliony, za které vyměnila asi 100 lůžek z celkových 200.

Kraj investuje nejvíc do velkých nemocnic

Největší část investic kraj směřuje do velkých nemocnic, které pacientům nabízí péči v mnoha odbornostech. Rekonstrukce pavilonů a laboratoří, která stála půl miliardy korun, nedávno proměnila znojemskou nemocnici. V následujících letech čekají opravy i nemocnici ve Vyškově. Letos dostala nemocnice nový počítačový tomograf. V příštím roce projde rekonstrukcí oddělení ORL a neurologie. Oddělení dostanou nová sociální zařízení a sníží se počet lůžek na pokojích. Celkem by měla přestavba stát 135 milionů korun. „ Padesát procent dostaneme z ministerstva zdravotnictví a zbytek půjde z investičních zdrojů zřizovatele, tedy Jihomoravského kraje,“ říká Jaromír Herzán, vedoucí obchodního oddělení Nemocnice Vyškov.

Loni investoval Jihomoravský kraj do nemocnic víc než sto osmdesát milionů korun. I přes tyto příspěvky ale jihomoravské nemocnice trápí zadluženost. Aktuálně všech devět zařízení dluží téměř 49 milionů korun. Největší podíl na tom mají nemocnice v Břeclavi, Hustopečích, Ivančicích a Tišnově.