Policie hledá nebezpečného ozbrojeného lupiče

Praha - Více než dvacet přepadení bank, směnáren, heren, prodejen potravin a sázkových kanceláří v Praze a okolí má na svědomí zatím neznámý pachatel, po kterém pátrají pražští kriminalisté. Lupič si během dvou let přišel na více než milion korun. Policie žádá o pomoc veřejnost, jedna ze sázkových kanceláří vypsala odměnu za jeho dopadení. Muži hrozí až 12 let vězení.

Hledanému je mezi 45 a 60 lety, je střední postavy a má tmavé oči. Mluví česky bez výrazného přízvuku. Při loupežích bývá oblečen do džínů, tmavé bundy a obličej si maskuje černou pletenou kuklou. Ozbrojen je stříbrným revolverem. Během přepadení si počíná velice agresivně. „V jednom případě chtěl peníze tak usilovně, že přistoupil k přepážce a pracovníka ostrahy využil jako rukojmí,“ popsala policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Policii komplikuje práci i to, že muž v přítomnosti bezpečnostních kamer záměrně mění způsob chůze. „Může mít zkušenosti z páchání obdobné trestné činnosti nebo z práce v ozbrojených složkách,“ myslí si jeden z kriminalistů.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Sázková kancelář Fortuna slíbila peníze tomu, kdo lupiče pomůže dopadnout. „Máme podezření, že tento pachatel by mohl mít na svědomí minimálně pět našich poboček od Prahy až po Pardubice. Proto jsme se rozhodli vypsat na jeho dopadení finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun,“ potvrdil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Policie nevylučuje, že sám lupič je gambler, který ukradené peníze prosází. Jakékoli informace o muži přijme na tísňové lince 158.