Úplatky jsem nebral, tvrdí extajemník znojemské radnice

Brno - Bývalý tajemník znojemské radnice Vladimír Krejčíř, jehož policie viní z korupce, dnes popřel jakékoliv pochybení. Novinářům řekl, že úplatky ani dary od firem, které získaly od města zakázky, nikdy nebral. Tvrdí, že policie při několikaměsíčním vyšetřování, při němž vyslechla přes 100 svědků, proti němu nezajistila žádné pádné důkazy. Spis má nyní Krajské státní zastupitelství v Brně. V červnu rozhodne, zda předloží soudu obžalobu v kauze.

„Nikdy jsem od nikoho žádné peníze nevzal, policie mě přes půl roku odposlouchávala a nic nezjistila. Proč podala návrh na moji obžalobu, tomu nerozumím,“ uvedl Krejčíř. Podle policie se škoda, kterou způsobil, odhaduje na 1,9 milionu korun. 

Extajemník popřel to, že by si od firem nechával jako formu úplatku zvelebovat dům. Že různé práce nezaplatil, popřípadě je uhradil zčásti, zdůvodnil tím, že byl zatčen a nebyl schopen tyto závazky dodržet. Ze spisu vyplývá, že některé faktury za Krejčíře platili podnikatelé, kteří dostali městské zakázky. Šlo například o práce spojené s výstavbou jeho tenisového kurtu, parkovacího stání u domu nebo koupacího jezírka. „Policie ale prověřila všechny mé účty a žádné pochybení nenašla. Zcela navíc ignoruje vše, co uvádím na obhajobu,“ uvedl Krejčíř.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej řekl, že vyšetřování ukončili kriminalisté v dubnu s návrhem na podání obžaloby. Nyní je na státním zastupitelství, zda podá obžalobu, uvedl. Mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma uved, že příslušný žalobce,
jemuž byl tento případ přidělen, spis studuje a teprve o něm rozhodne. Krejčíř by podle policie měl před soudem stanout kvůli braní úplatků, zneužití pravomoci veřejného činitele a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Spolu s ním je stíháno šest lidí. Jde o představitele různých firem. Za podplácení jim hrozí až šest let vězení.