Krkonoše se připravují na turisty

Hradec Králové - Krkonoše se chystají na letní sezonu. Správci národního parku v terénu zjišťovali, jaké škody za sebou nechala na sníh bohatá zima. Hlavně však osazovali informační tabule.

Turisticky frekventovaná cesta mezi Špindlerovým Mlýnem a Labskou boudou byla poničena lavinou, která spadla z Labské rokle. Lavina tady strhla nejen desítky statných stromů, ale i dřevěný mostek přes Labe. Správa národního parku cestu musela uzavřít, projít se to dá, ovšem na vlastní riziko. „Nyní stojím na místě, kde ještě před krátkou dobou stál most. Ten skončil zhruba o třicet metrů níže po toku Labe,“ ukazuje terénní pracovník Správy KRNAP Petr Hartmann. 

Z laviny ještě zůstávají poslední zbytky sněhu a její sílu dokumentují pokroucené kmeny stromů. „Lavinou stržený můstek v Labské rokli je prakticky zatím tou největší škodou, kterou jsme zaregistrovali,“ uvádí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. 

Počasí dovoluje začít s přípravami na hlavní turistickou sezónu. Strážci přírody musejí instalovat stovky informačních tabulí. „V národním parku jsou veškeré cedule dřevěné, aby přes zimu neshnily, tak je na zimu sundáváme. Počasí dnes přeje, tak je vracíme,“ říká Libor Menoušek ze Správy KRNAP. 

Instalaci veškeré turistické infrastruktury by správci národního parku rádi dokončili do čtrnácti dnů.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)