Hledání brněnské koalice: ANO osočilo lidovce, ti hrozí odvoláním radních

Nejdřív tajné schůzky, pak hledání nové koalice a vzájemné obviňování. Na dalším zastupitelstvu, v polovině května, bude Brno možná definitivně bez vedení. Lidovci totiž uvedli, že pokud se do té doby s ANO nedomluví, začnou odvolávat radní. Reagovali tak na vyjádření primátora Petra Vokřála (ANO), který je na Facebooku obvinil ze spolupráce s KSČM a rozvracení města.

„Pokud se k něčemu takovému KDU-ČSL propůjčí, bude jisté, že se brněnská KDU-ČSL nebrání přímé spolupráci s KSČM a de facto se i přes mediální prohlášení bude KDU-ČSL podílet na destabilizaci města Brna,“ uvedl na svém profilu primátor.

Jeho náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL) to popřela. „KDU-ČSL neuzavřela, neuzavře a ani nemůže uzavřít dohodu s KSČM,“ sdělila. Dodala, že spolu se sociálními demokraty mu zaslali další dopis, ve kterém ho vyzývají k jednání.

„Už jsme ANO dvakrát nabízeli schůzku, žádali jsme písemně, ale zatím nám nebylo oficiálně odpovězeno,“ doplnila Liptáková.

Vokřál odpověděl, že se s nimi určitě sejde. „Pozvání na schůzku určitě přijmeme, ladíme termín,“ okomentoval dopis primátor. Dodal, že neočekává, že by na schůzce došlo k definitivní dohodě. „Neumím si představit, že bychom se na takto široké schůzce byli schopní dohodnout. Vyměníme si informace. Na základě toho, jak je vyhodnotíme, budeme pokračovat,“ vysvětlil.

Lidovci vyzvali ANO ke schůzce (zdroj: ČT24)

Lidovci ale chtějí brzké řešení, jinak může padnout rada města. „Jsou tam poměrně agresivní věty, které říkají, že 17. května možná nebude zastupitelstvo stabilní,“ konstatoval Vokřál.

Podle Liptákové je Vokřál garantem toho, aby vedení města fungovalo. „Dali jsme najevo, že pokud se do nějaké doby nevyjádří, začneme jednat s dalšími demokratickými stranami. Jednali jsme už s ODS a jeví se, že by dohoda byla možná,“ dodala Liptáková.

O nové koalici se vyjednává přes deset dní

Rozpad stávající koalice potvrdil primátor Petr Vokřál 14. dubna. Zatímco lidovci pár dní předtím podepsali dohodu s ČSSD, ANO se spojilo s hnutím Žít Brno, Stranou zelených a TOP 09. Ani jeden blok ale nemá dostatek hlasů, aby měl v zastupitelstvu většinu. Kvůli programové blízkosti chtělo ANO jednat s lidovci nebo sociálními demokraty, jenže ti naopak chtějí jednat pouze spolu. V pondělí 25. dubna ale primátor připustil, že by se strany mohly sejít společně.

Podle KDU-ČSL za rozpad koalice může ANO, protože jednalo jako první za jejich zády se sociálními demokraty, kteří se nakonec přidali k nim. KSČM už dříve uvedla, že je ochotná hovořit s kýmkoli, ale ostatní strany s ní schůzku neplánují. ODS se zatím k žádnému z bloků nepřidala, i když už hovořila s lidovci. Ve hře je také zastupitel Tomáš Kratochvíl, který momentálně nepatří do žádné strany, a o jeho podporu se strany zajímají.

Pokud se na příští schůzce Vokřál a Liptáková skutečně nedomluví, v neřešitelné situaci ještě dlouho zůstanou. Hrozí tak scénář podobný tomu pražskému. Tam se strany po rozpadu koalice dohadovaly o vedení magistrátu víc než půl roku.