Po pankrácké pláni se proháněly modely válečných letadel

Praha - Tuzemští modeláři představili na pankrácké pláni v Praze modely letadel a další válečné bojové techniky. Připojili se tak k oslavám 67. výročí konce druhé světové války.

Výsledky své práce přijela na pankráckou pláň představit třicítka modelářů z celé české republiky. Ve zmenšené podobě představili třeba ruský MIG3, britský Spitfire nebo německý Messerschmitt Komet. „Říkalo se mu výrobce vdov, protože to zabilo víc vlastních pilotů, než to sestřelilo nepřátelských letadel,“ vysvětlil výrobce modelů Jiří Potenský. 

Menší modely se nejčastěji vyrábějí z expandovaného polypropylenu, tedy materiálu, který připomíná klasický polystyren. Je ale měkčí a dá se s ním lépe pracovat. Model má elektromotor napájený baterkou umístěný v přední části a aeroplán pak může létat kolem deseti až dvanácti minut, dodává Potenský. Ty největší přitom můžou vážit až osmnáct kilo, ovšem kvůli bezpečnosti se musí pouštět na letišti. 

Reportáž Magdalény Rejžkové (zdroj: ČT24)

Členy klubů jsou hlavně dospělí, ovšem láska k modelařině se v rodinách předává z generace na generaci. „Mě k tomu přivedli rodiče, hlavně otec. Já už od šesti let modelařím, provozuju i autíčka, ale modelaření je můj největší koníček. Naše máma je hlavně tolerantní a to je to nejdůležitější,“ říká mladý modelář Jiří Jarolímek. 

Roli ale samozřejmě hrají i peníze, přestože modelářství patří k levnějším koníčkům. Ceny dílů, stavebnic nebo celých modelů se pohybují v řádu tisíců korun.