V Kyselce zahájili lázeňskou sezonu v neexistujících lázních

Kyselka - V Kyselce na Karlovarsku dnes lidé fiktivně zahájili lázeňskou sezonu, i když z někdejších lázní zbyly v obci už jen zdevastované domy. Akci Kysibelský velejuch připravila Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD). Chce tím upozornit na stav místních památkově chráněných objektů a přimět majitele, aby vrátili lázním původní účel.

Na akci, odehrávající se naproti ruinám bývalých lázní, se přijely podívat stovky lidí. Pozdravila je i postava představující zakladatele místních lázní Heinricha Mattoniho. „Cílem akce je zejména propagace Kyselky a propagace lázní, o kterých jsme přesvědčeni, že zase lázněmi budou,“ uvedl prezident ASORKD Pavel Ries. „Jestliže v Kyselce několik tisíciletí pramení léčivý pramen, tak tady musí být znovu lázně. Vedle toho, že ho tady nějaká firma těží a má z toho komerční zisk, což je v pořádku, tak by měl pramen i léčit,“ domnívá se.

Narážel tím na to, že část budov patří společnosti Karlovarské minerální vody a.s. (KMV), která zde stáčí vodu Mattoni. KMV nedávno představila plán na opravu několika budov, ale podle ASORKD je to málo a KMV by mělo do opravy zdevastovaných lázní investovat více.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Je to důstojný způsob, jakým důrazně upozornit na stav, jaký tady panuje,“ zhodnotila dnešní akci starostka Kyselky Petra Hoffmannová. Není tak optimistická jako představitelé ASORKD. Podle Hoffmannové je nutné nejdříve najít smysluplné využití pro budovy a pak investovat do jejich opravy. V to, že by někdy v budoucnu opravdu zahajovala sezonu v obnovených lázních, příliš nevěří. Nicméně asociace je rozhodnuta zahájení sezony opakovat každým rokem, dokud se stav lázní Kyselka nezmění.