Postav si své auto, řekli si středoškoláci na Vysočině a dali se do sportovních vozů

Studenti na Vysočině sestrojili sportovní auta (zdroj: ČT24)

Středoškoláci na Vysočině postavili vlastními silami sedm automobilů Kaipan. Stavebnice pro studenty sedmi technických škol pořídil Kraj Vysočina s přispěním sponzorů. Projekt Postav si svoje auto, který podle krajské radní Jany Fialové nemá na středních školách v jiných regionech obdoby, má především podpořit a zatraktivnit technické vzdělávání.

Sestavení sedmi automobilů zabralo studentům a studentkám na sedmi školách půl roku. „Chodili odpoledne i ve svém volném čase, což nás také překvapilo,“ hodnotí nadšení studentů vrchní mistr ze Střední průmyslové školy v Třebíči Josef Pospíšil.

Technické obory studuje v Kraji Vysočina téměř 4 600 studentů, cílem škol a 46 spřízněných firem, které se na projektech studentů finančně podílely, je toto číslo zvyšovat. Podle krajské radní Jany Fialové je stavba automobilu atraktivním prostředkem k nalákání budoucích studentů do technických škol v kraji.

Sportovní auta středoškoláků z Vysočiny
Zdroj: ČT24

Podpora začíná už na základních školách. Vysočina je jedním z prvních krajů, kde se díky spolupráci s firmami staly součástí školních pomůcek stavebnice Roto a Merkur. „Práce se stavebnicí u nich podporuje vynalézavost, manuální zručnost a technickou představivost,“ podotkla Fialová.

Flotila studentských aut vyrazí z jihlavského obchodního centra 24. dubna. Po technické prohlídce vyjedou po vlastní ose na veletrh vzdělávání do Nitry. Následovat pak budou spanilé jízdy po kraji.