Z Litovelského Pomoraví zmizí maringotky. Nejsou to vozidla, rozhodl úřad

Z Litovelského Pomoraví zmizí maringotky. Nejsou to vozidla, rozhodl úřad (zdroj: ČT24)

Mohelnický stavební úřad rozhodl, že definitivně odstraní všechny nelegálně umístěné maringotky v chránění krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Zamítl námitky, že jde o vozidla, a objekty jasně prohlásil za černé stavby, které musí pryč. „Původní maringotky už dnes maringotky nepřipomínají,“ upozornil vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny CHKO Litovelské Pomoraví Jan Vrbický.

Protože vozidla mají verandy a jsou napojena na sítě, ztratila mobilitu. Jsou to tedy stavby. Úřad vyzval vlastníky k jejich odstranění. Ti ale maringotky z míst nechtějí odvézt a nově požádali o dodatečné povolení, aby mohli v lokalitě zůstat.

Pokud pak majitelé maringotek využijí všech opravných prostředků, dá se předpokládat, že definitivní rozhodnutí se protáhne ještě o rok. „Stavebník vezme stavbu a umístí ji o dva metry vedle. Tak neplatí původní zaměření stavby a popis stavby. Tímto způsobem se řízení dá prodlužovat,“ popsal vedoucí stavebního úřadu v Mohelnici Jiří Pokorný.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce do budoucna na možnosti odstranění takových staveb více dbát. Má k tomu zpracovaný podrobný postup. „Pokud se majitelům maringotek v Litovelském Pomoraví nepodaří sehnat potřebná povolení, bude moci stavební úřad maringotky odstranit,“ uvedl náměstek ministerstva Jan Blecha.

Rozhodnutí by mohlo být vodítkem i pro další stavební úřady, které ne vždy rozhodovaly jednotně. Na Nových Mlýnech na Břeclavsku bojují s černými stavbami už dvacet let. Na katastru čtyř obcí je jich téměř tisíc. Odstranit se podařilo jen minimum. Majitelé maringotek, chatek i domů se neustále odvolávají a řízení tak protahují.