Veselí nad Moravou zruší školu i školku. Ve třídách chybí děti

O školu i školku méně. Ve Veselí nad Moravou od září zruší pobočku místní základní školy v Milokošti. Ve městě se totiž dlouhodobě potýkají s výrazným úbytkem dětí. Podobný krok už museli udělat i v případě jedné mateřské školy, není chce vedení obce zrušit ještě jednu. Rodičům dětí se ale změny nelíbí a kvůli jejich záchraně už sepsali několik petic.

Štěpán Jagoš chodí do první třídy ve škole v místní části Milokošť. V září už se ale do stejné budovy nevrátí, ředitel se ji rozhodl zavřít. Důvod? Ve třídách je málo dětí – na každou vychází zhruba čtrnáct žáků. Pět tříd, které na škole jsou, pak navštěvuje celkově jen sedmdesát dětí.

Jenže podle kraje by v jedné třídě mělo být žáků dvacet čtyři. Na takový počet žáků je potřeba jeden učitel, který dostává jeden plat. Jenže v Milokošti jsou na takový plat kantoři dva. Dosud tato situace nebyla pro vedení školy problém, protože mzdy dorovnávalo město, od září už tomu ale tak nebude. „Nyní se přihlásilo do první třídy osm dětí a zajištění výuky tak bude lepší na jiném pracovišti,“ okomentoval situaci místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolařík (KDU-ČSL).

Škole v Milokošti chybí peníze na mzdy (zdroj: ČT24)

Právě nedostatek peněz na platy byl pro ředitele školy důvodem, proč se ji rozhodl po 126 letech jejího fungování zavřít. Rodiče dostali na výběr – buď děti přesunout sem na základní školu Hutník, nebo odejít jinam. Dvě třetiny si vybrali první možnost. Do Hutníku bude od září chodit i Štěpán Jagoš.

Ubývá dětí, ubývá mateřských škol

Problém je ve Veselí také s mateřskými školami. I tam ubývá dětí. Zatímco před dvěma lety se ve Veselí narodilo 112 dětí, loni to bylo jen devadesát. Tento trend je hlavním argumentem města k dalšímu rušení dvoutřídní školky. Má sice vzniknout nová - jenže s poloviční kapacitou. A rodiče mají strach, že míst bude málo.

„Budeme přehlašovat děti, ale podle našich informací bude školka přeplněná,“ řekl jeden z rodičů Jiří Skřivánek. David Hána zase kvůli zrušení školky bude muset děti vozit do různých částí obce. „Nechce se nám s nimi vandrovat, s jedním tam a s druhým jinam. Uvažujeme, že se odstěhujeme jinam,“ uvedl.

Důvodem, proč mají děti ze školky odejít, má být azbest ve zdech. „Pro personál i děti je školka bezpečná, ale kdyby došlo k zásahu do konstrukce, dostali bychom se do potíží,“ vysvětlil místostarosta. Jenže velká část rodičů je přesvědčená, že za rušením školky stojí něco úplně jiného. „Máme pocit, že jde o ty pozemky, na kterých se začíná stavět,“ řekla jedna z matek Eva Brablcová. Takové tvrzení ale vedení města rezolutně odmítá.