Český Krumlov bojuje s hracími automaty, zatím marně

České Budějovice - Jak vypudit výherní automaty z Českého Krumlova, přemýšlejí tamní radní. První krok udělali už před čtvrt rokem vyhláškou, která sázkové hry a loterie zakazuje. Provozovatelé dostali právě ony tři měsíce, aby herny zrušili nebo přestěhovali. To se ale nestalo.

V Českém Krumlově stále blikají automaty slibující desetitisícové jackpoty, a to navzdory městské vyhlášce. Radnice v Českém Krumlově si ale zatím s jejich provozovateli neví rady. „Nerespektují obecně platnou vyhlášku. Kontrolou jsme zjistili, že z padesáti pěti výherních automatů na území města je jich v provozu čtyřicet tři,“ uvádí místostarostka města Jitka Zikmundová. 

Provozovatelé heren v Českém Krumlově rozhovor na kameru odmítli. Argumentují ale tím, že na provozování videoloterijních terminálů mají povolení od ministerstva financí, a to platí až do roku 2014. „Ten zákon jasně říká, že existuje tříletá přechodná doba, kdy obecní vyhlášky neplatí,“ argumentuje Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu. „V současnosti lze odebrat pouze ta povolení, kde lze doložit narušení veřejného pořádku,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.  

Hazard ve městě má povolené pouze jedno oficiální kasino. Z ostatních, a to nejen v Českém Krumlově, budou muset automaty zmizet zřejmě dřív než v roce 2014. „Ministerstvo financí usiluje o to, aby přechodná doba byla zkrácena na šest měsíců od doby účinnosti nového loterijního zákona,“ upozorňuje Radek Ležatka. „Provozovatelé přistoupili na to, že se jim povolení zkracují na tři roky. Další zkrácení pravděpodobně povede k řadě soudních sporů s Českou republikou,“ varuje Andrej Čírtek.  

Tuto úpravu teď musí projednat vláda. Na stůl ministrů by se měl návrh dostat ve středu.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)