Lidé v Javoříčku si připomněli výročí zkázy obce

Olomouc - V Javoříčku na Olomoucku lidé uctili památku osmatřiceti mužů, které tam zavraždili nacisté. Tragédie srovnatelná se zničením Lidic či Ležáků se odehrála na samém sklonku druhé světové války. Vesnice byla tehdy vypálena a ženy a děti vyhnány.

Pátého května 1945 Marii Čechové němečtí vojáci zabili devět členů rodiny. Jedné z posledních žijících pamětnic tehdy bylo osmnáct let. „Když přišli, tak mě zbili a zkopali. Pistoli mi drželi u hlavy. Já se smrti nebála, ale měla jsem hrůzu, co se stane ještě mezi tím,“ vzpomíná na ty okamžiky Marie Čechová. „Do dnešního dne nejsou známy příčiny, proč vlastně bylo Javoříčko vypáleno. Nejpravděpodobnější je zřejmě spojitost s hájovnou, v níž byla partyzány zavražděna národnostní Němka Hilda Viktorová a její děti,“ naznačuje možné příčiny celé tragédie předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček.

Po válce byly ostatky obětí uloženy do masového hrobu, který je pod tamním památníkem. „Chtěl bych lidem vzkázat, aby si připomínali tyto pietní akty, aby nezapomínali na svou historii, aby se něco podobného již nikdy neopakovalo,“ nabádá předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.    

Obec chce ještě letos část pietního místa zrekonstruovat a vyznačit základy původních javoříčských stavení. „Uděláme takový náznak těch základů z vápencového kamene a ten prostor vysypeme vápencovou drtí,“ říká starosta obce František Lakomý.  

Kromě toho v obci vznikne malé muzeum a naučná stezka. Právě tudy na jaře před sedmašedesáti lety přišly některé německé jednotky.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)