Šumperk má herny i před školami, nic s nimi nezmůže

Šumperk – Takřka na každém rohu se lidé v Šumperku setkají s hernami. Radnice by chtěla jejich počet snížit, podle starosty Zdeňka Brože však nemohou radní a zastupitelé téměř nic dělat. Městské snahy omezit počet heren narážejí na fakt, že většinu podniků povolilo ministerstvo financí. Starosta upozornil, že do roku 2015 nebude možné žádnou takovou hernu zrušit.

Šumperská radnice je ve svém vlastním městě často malým pánem. Ukázalo se to například v neúspěšném boji proti umístění herny před místní školu. Zastupitelé sice žádost o provozování automatů jasně zamítli, herna ale nakonec vznikla. Ministerstvo financí totiž bez mrknutí oka schválilo žádost o provozování loterijních videoterminálů. „Herna byla povolena ministerstvem financí bez další informace zastupitelstvu města,“ upozornil starosta Zdeněk Brož.

Město s hernami, které ministerstvo povolilo, však nemůže v dohledné době nic udělat – přestože nově platí zákon, který má radnicím zaručit naprostou kontrolu nad hazardem ve městech. „Zákon, který byl přijat, má přechodná ustanovení, která říkají, že můžeme zakázat hazard ve městě, ale bude to platit až od roku 2015. Je to zákon z české kotliny, mírně potměšilý, který navenek říká 'obce mohou všechno', ale ve skutečnosti mnoho nemohou,“ shrnul starosta.

Rozhovor se Zdeňkem Brožem (zdroj: ČT24)

Přestože je v Šumperku více než 300 heren – z nich asi dvě třetiny povolilo ministerstvo financí – město ani nemá peníze, které by mu mohly z hazardu jít do rozpočtu. „Do loňského roku to bylo kolem osmi milionů ročně. Proklamované peníze, které se objevily na stránkách ministerstva financí, jsou kolem 25 milionů, ale my jsme z nich neviděli ani korunu,“ uzavřel starosta Brož.

Kvůli stížnostem, které na radnici kvůli hernám proudí ze všech stran, se dnes sejde městské zastupitelstvo. Podle Zdeňka Brože může mít jednání jediný možný výsledek – vedení města s pomocí právníků vysvětlí nespokojeným občanům, že ještě tři roky nebude moci s hazardem nic udělat.