Letní provoz nejdelší krkonošské lanovky chtějí tisíce lidí, KRNAP ale pořád ne

Rokytnice nad Jizerou – Už tři tisíce podpisů jsou na petici, kterou se chce Rokytnice nad Jizerou domoci letního provozu lanovky na Lysou horu. Jedna z nejdelších českých lanovek zatím jezdí pouze v zimě, letní provoz odmítá povolit Správa Krkonošského národního parku. Lanovka je totiž v Krkonoších jediná, která vede do první zóny parku. Na svém rozhodnutí správa nadále trvá. Rokytnická radnice je však přesvědčena, že povolení letního provozu by významně podpořilo turistický ruch v horském městečku.

Radnice poukazuje, že je Rokytnice nad Jizerou jediným krkonošským střediskem, kde v létě nejezdí lanovka. Tím je město znevýhodněno – v Harrachově, Špindlerově Mlýně, Janských Lázních i Peci pod Sněžkou lanovky jezdí celoročně. „V současnosti je celá ekonomika závislá hlavně na cestovním ruchu. Současný potenciál horského střediska však může Rokytnice využít jen v zimním období,“ poukazuje proto starosta Petr Matyáš.

Letní provoz má ve městě velkou podporu, což dokládá petice, pod niž se už podepsalo na tři tisíce lidí. Zhruba tolik obyvatel má celá Rokytnice. „Letní provoz a větší šance na celoroční uplatnění by pomohly vyřešit i aktuálně největší problém obce, kterým je odchod mladých lidí za prací do měst,“ věří předseda petičního výboru Jaromír Beran. Snahou signatářů petice je podle něj udržitelný rozvoj regionu. „V Rokytnici je však ohrožen nepřiměřenou ochranou přírody. Ta v pojetí správy národního parku znemožňuje další vývoj mikroregionu,“ uvádí text petice.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Správa KRNAP a také ministerstvo životního prostředí však v tomto případě nechtějí brát přání místních lidí v úvahu a trvají na svém. Podle mluvčího správy Jakuba Kašpara by letní provoz beztak nebyl pro turisty zajímavý. „Od lanovky nevede ani žádná cesta, po níž by turisté mohli odejít,“ říká. Na vrcholu Lysé hory rostou vzácné rostliny a v turistické sezoně tam zvířata hledají klid. „Lanovka získala před 16 lety povolení ke stavbě s tím, že provoz bude možný jen v zimě,“ uzavírá mluvčí Správy KRNAP.

Lanovka z Rokytnice nad Jizerou na Lysou horu je čtyřsedačková visutá dráha s odpojitelnými sedačkami od rakouského Doppelmayru. V provozu je od roku 1996 v lyžařské sezoně a to pouze v době, kdy je dost sněhu. Její šikmá délka činí 2 198 metrů, po lanovce na krušnohorskou Komáří vížku je to tedy druhá nejdelší sedačková lanovka v Česku, mezi veškerými osobními lanovkami jí potom patří pomyslné třetí místo (delší je ještě kabinková lanovka na Černou horu).