Na jihu Moravy začaly opravy silnic. Zlín známkoval rozbité chodníky

Vozovky plné výtluků a drolící se krajnice. To je tradiční obrázek po zimě. Správa a údržba silnic poslala do terénu první opravárenské čety. Na opravy silnic druhé a třetí třídy mají v Jihomoravském kraji nachystaných 60 milionů korun.

Jako jedni z prvních vyrazili do terénu silničáři z Rosic na Brněnsku. Začali záplatovat ty největší díry, o které si řidiči mohou snadno zničit kola. „Dnes jsme začali s teplou vysprávkou,“ popisuje práci pětičlenného týmu Libor Tůma, vedoucí cestmistrovství Rosice. Nejjednušší technologie, na kterou je potřeba jen lopata, hrábě a válec, ale není zdaleka dokonalá.

„Momentálně je to nejrychlejší způsob, jak opravit všechny výtluky, které jsou nebezpečné. Až bude teplejší počasí, budeme používat frézu a vysprávka bude kvalitnější,“ uvedl Tůma. Kvůli počtu výtluků budou muži v oranžových oblecích na silnicích až do června. 

Za lednovou a únorovou údržbu silnic utratili silničáři na jihu Moravy díky mírné zimě 73 milionů korun. To je zhruba o dva miliony méně než loni. Za celou zimu pak starost o 3800 kilometrů krajských silnic stála podle předběžných odhadů okolo 145 milionů. To je o zhruba 18 milionů méně než byl průměr za poslední tři zimy.

  •  Náklady na zimní údržbu krajských silnic
  • 2015/2016
  • leden + únor 2016 73 milionů
  • leden + únor 2015 75 milionů
  • Náklady na zimní údržbu krajských silnic
    2015/2016
  • listopad - březen asi 145 milionů
  • průměr za zimy 2012 - 2015  163 milionů
  • zdroj: SÚS JMK

Ve Zlíně se chtějí pustit i do oprav chodníků

Zlín se kromě opravy silnic zaměřil na obnovu zničených chodníků – je jich asi 15 procent. Devět kilometrů těch vůbec nejhorších čeká letos oprava za 40 milionů korun. Pro vedení města je to nyní důležitější investice než stavba nových bytových domů.

Peníze mají úředníci jen na část chodníků. Proto si město prošli a oznámkovali je. Od jedničky do pětky. Jednička – modrá, opravy nepotřebuje, pětka – červená, oprava je nutná. „Rozpraskaný panel, do kterého zatéká, vyviklané obruby, dlaždice se ztrácí v trávě,“ tak popisuje chodník na Benešově nábřeží, který dostal jasnou pětku, Karel Říha, vedoucí odboru koncepce dopravních staveb zlínského magistrátu. Dlaždiči začnou na opravě zlínských chodníků pracovat hned po Velikonocích.