Testování na azbest stojí hygieniky hodně peněz

Ústí nad Labem - Měření azbestu v Ústeckém kraji vyčerpává rozpočet tamních hygieniků. Právě v tomto regionu, v Boleticích nad Labem, se vyráběly obávané panely z tohoto materiálu, proto je tam z nich postaveno nejvíc škol a mateřinek. Kompletní testování bude stát hygieniky tři miliony, nyní jsou v polovině.

V sedm hodin ráno začaly laborantky rozmisťovat přístroje po zatím prázdné škole v Jílovém. Důležité je nejen místo, ale i nastavení výšky. Ta se přizpůsobuje tomu, jestli děti v místnosti spíš sedí, nebo stojí. Ve třídách, kde jsou umístěny měřicí přístroje, se nesmí celý den větrat. Na běžně velké základní škole je potřeba deset takových přístrojů, které měří vzduch nepřetržitě šest až osm hodin. „Kolem přístrojů se musí měřit mikroklima, měří se teplota, vlhkost, tlak. Také se hlídá to, aby děti přístroje nevypínaly,“ vysvětluje laborantka zdravotního ústavu Blanka Hlibová. 

Jedno měření stojí padesát tisíc korun a škol je přes sedmdesát. Hygienici přiznávají, že na nic jiného jim téměř nezbývají peníze. Mohou omezit například měření hluku nebo testování výrobků. „To, co nebude nutné, tak budeme přesouvat, až peníze budeme mít,“ vysvětluje postup ředitel Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josef Trmal.  

Modré plochy na budově jsou obávané boletické panely. Vyráběly se jen omezenou dobu, a zda v nich je skutečně azbest, není na většině škol vůbec jisté. „Málokde je k dispozici dokumentace, ze které lze vyčíst, kdy ten daný typ boletického panelu byl vyroben,“ upozorňuje hygienik Jan Bechyně.

Hygienici mají zatím výsledky z prvních deseti škol, vše je v pořádku.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)