Kvůli „maršmelounu“ padla žaloba. Investor vykročil proti ministerstvu kultury

Investor plánované novostavby na vltavském nábřeží u Anežského kláštera, které se kvůli její fasádě začalo přezdívat maršmeloun, podal žalobu na ministerstvo kultury. Jeho inspektoři totiž zrušili kladná stanoviska Prahy, která stavbu umožňovala, a cesta k výstavbě se tím vrátila na začátek.

Ačkoliv autor návrhu architekt Zdeněk Fránek odmítá, že by kdy počítal s růžovou barvou, kvůli údajné barvě fasády se připravované novostavbě přezdívá maršmeloun a mezi Pražany vyvolává silné emoce. Sdružením a obyvatelům blízkých domů vadí, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, který měl vypadat jinak.

Kritizují i nevhodnost stavby pro historické centrum Prahy a bezprostřední sousedství Anežského kláštera. Proti stavbě protestuje i Národní galerie, která má v Anežském klášteře expozici středověkého umění a revitalizuje nyní celou jeho zahradu.

Investor se ohrazuje proti inspektorům

Nyní celý – už tak spletitý – případ zatěžuje žaloba. „Směřuje proti rozhodnutí Památkové inspekce Ministerstva kultury, která zrušila předchozí kladná závazná stanoviska pražského magistrátu a fakticky vrátila věc magistrátu zpět,“ řekla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Doplnila, že ministerstvo má přibližně tři týdny na vyjádření.

Ministerské veto nad stanoviskem pražských památkářů znamená, že se musí znovu konat stavební řízení včetně žádostí o nová stanoviska o výstavbu v památkové rezervaci. Památková inspekce zrušila závazná stanoviska pražských památkářů z let 2012 a 2014 loni v listopadu. Investor podal 4. prosince rozklad a žádal s odvoláním na to, že rozhodnutí nenabylo právní moci a účinku, aby ministr kultury Daniel Herman rozhodnutí svých inspektorů zrušil.

Ministr následně zahájil rozkladové řízení, přestože v rozhodnutí inspekce stojí, že proti němu nelze podat rozklad a nelze ho přezkoumávat v přezkumném řízení. Výsledek rozkladového řízení zatím podle mluvčí není známý, ČTK ale uvádí, že potvrdila inspektorské veto. Herman se jím ovšem řídit nemusí.