V Praze žije na 60 tisíc zdivočelých koček, začíná odchyt a kastrace

Praha - Pro pražskou zvířecí záchranku začala sezona odchytu zdivočelých koček, jichž žije v metropoli asi 60 tisíc. Městské úřady i jednotlivci zjara objednávají odchyt koček z obavy před jejich nekontrolovaným množením. Hned po kastraci jsou kočky opět vypuštěny na svobodu.

Nejhorší situace co do počtu zdivočelých koček panuje ve vnitroblocích a v nemocnicích. S přemnoženými kočkami bojuje v současnosti pankrácká věznice, její ředitel dokonce před měsícem vydal zákaz krmit je. Problém bude zřejmě muset řešit odchytem a následnou sterilizací, stejně jako to udělali v Thomayerově nemocnici.

Odchyt zdivočelých koček se provádí zásadně v noci. Rasové naloží dodávky pastmi a návnadou a vyrážejí. Ihned po odchytu odvážejí kočky do útulku. „Kočka po příjezdu projde přípravou, což je v podstatě hladovka, abychom mohli bezpečně aplikovat narkózu, poté provedeme sterilizaci,“ popsal ve zkratce proceduru veterinář Pavel Kolář. Po několika málo dnech rekonvalescence jsou kočky znovu vypuštěny v místě předchozího odchytu.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)