Co s nezletilými černými pasažéry?

Plzeň – V Plzni loni revizoři chytili 35 tisíc černých pasažérů. 4 tisíce z nich však byly děti a teenageři. Když se děti svým rodičům nepřiznají, že jely načerno, může rodinu čekat nemilé překvapení v podobě exekutora. Dopravní podnik totiž nemá žádnou zákonnou povinnost rodiče informovat.

Plzeňské dopravní podniky dosud informovaly o přestupcích rodiče dětí do patnácti let. Od dubna začaly nově obesílat i zákonné zástupce teenagerů. Jde ale jen o dobrou vůli vedení, žádný zákon jim to nenařizuje. „To nejmenší je, že rodiče zavolají jednou za měsíc do naší společnosti a zeptají se, jestli potomek nedluží nějaké peníze,“ radí ekonomický ředitel plzeňského dopravního podniku Miroslav Kočica.

Alespoň částečnou úlevu přináší nejen rodičům malých černých pasažérů nová vyhláška ministerstva spravedlnosti. Ta snižuje odměny exekutorům a advokátům. Platit desítky tisíc za jednu jízdu načerno už by se díky ní nemělo. „Týká se to jen řízení, která budou zahájena od 1. března,“ upřesnil viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)