Velké lákadlo liberecké zoo: Dvě mláďata bílého tygra

Symbol liberecké zoologické zahrady – rodina bílých tygrů – se rozrostl o dva nové přírůstky. Osmiletá samice minulý týden přivedla na svět celkem čtyři potomky, dvě mláďata však uhynula. Liberecká zoo chová bílé tygry už 22 let, úspěšný odchov mláďat se ale za tu dobu povedl jen dvakrát.

Porod se odehrál zcela přirozeně, bez asistence zoologů, ve čtvrtek 25. února mezi 22:00 a půlnocí. Osmiletá Surya Bára rodila v jedné z vnitřních expozic pavilonu šelem, která byla pro tuto událost speciálně upravena.

Narození mláďat ošetřovatelé očekávali. „V polovině listopadu jsme zaznamenali páření a po necelé stovce dnů tygří březosti vycházel termín porodu na poslední únorový týden. Naše propočty se tedy nakonec potvrdily,“ uvedl hlavní zoolog Luboš Melichar. „To, že nejsou naživu všechna narozená mláďata, je důsledek přirozeného přírodního výběru. První dny jsou vždy rozhodující,“ dodal.

Samice je zkušená matka, která rodila už počtvrté. Přežila ale jen trojčata narozená v červenci 2012. O rok dříve se o mláďata Surya Bára nestarala a mládě narozené v roce 2014 uhynulo po několika dnech kvůli vrozené tělesné vadě.

Teď ale zatím vše vypadá dobře a matka se o své potomky stará. „Pokud se některé mládě vydá do větší vzdálenosti, Surya Bára se ihned zvedne, uprchlíka dostihne a v tlamě si jej přinese zpět,“ popisuje mluvčí zahrady Jan Kubánek.

Dění v porodním boxu sledují kamery
Zdroj: Zoo Liberec

Pavilon šelem zatím zůstává uzavřený

Dění v porodním boxu sledují tři kamery, jinak je tygří rodince dopřáváno absolutní soukromí. Nechodí tam ani ošetřovatelé. „Dle aktuálních záběrů z porodního boxu se žijící dvojice tygrů i matka jeví v pořádku,“ uvedl ředitel zoo David Nejedlo. Obě mláďata jsou po narození slepá, schopnost vidět získají přibližně za dva až tři týdny. Jejich pohlaví určí zoologové za devět týdnů, kdy nastane čas očkování, čipování a vážení.

Kvůli narození mláďat je pavilon šelem uzavřený, běžně přístupný by měl být za několik dní. Mláďata návštěvníci uvidí, až se sama vydají na první výpravy mimo porodní box. „Do té doby bude nutno vystačit se záběry kamer z tygří porodnice,“ dodal Kubánek.