Budějovice přehradila nová uzavírka, doprava přesto nezkolabovala

České Budějovice – Opravy na železničním průtahu Českých Budějovic pokročily k další fázi, která si stejně jako ta předchozí vyžádala uzavření důležité ulice. Kvůli opravě viaduktu je uzavřena část Rudolfovské třídy. Očekávaný dopravní kolaps však v ranní špičce nenastal. Auta se vešla na novou Zanádražní ulici, která propojila Rudolfovskou třídu s Pekárenskou ulicí, po které je nyní možné dráhu podjet. Provoz ve městě byl ale hustý, s drobnějším zdržením tak musí lidé ve špičkách pracovních dnů počítat.

Budějovická Rudolfovská třída přivádí do centra města dopravu od východu – z velké části Českých Budějovic a také z Třeboně, Jindřichova Hradce nebo Jihlavy. Nyní však musí auta přejíždět po nově postavené spojce do Pekárenské ulice. Navíc si musí zvyknout na úpravu předností v jízdě, nejvýznamnější změna nastala právě na křížení Rudolfovské a Zanádražní. Dosud hlavní Rudolfovská třída je nyní vedlejší, zatímco Zanádražní ulice, která nyní vede od Pekárenské ulice až k Vrbenské, je hlavní.

S odklonem a změnou organizace silničního provozu hrozily vážné dopravní potíže. Ty nakonec nenastaly, přesto zcela bez problémů se cesta do centra od východu v ranní špičce neobešla. Tvořily se krátké kolony před křižovatkami, z nichž tři jsou nově řízeny světelnou signalizací. Potíže způsobila také nehoda, kdy řidič navyklý starému systému hlavních a vedlejších ulic přehlédl dopravní značku a narazil do kamionu, kterému měl dát přednost.

Objížďka po nové spojce se týká pouze osobní dopravy nebo dodávek. Těžká nákladní vozidla naproti tomu musí uzavřený viadukt objet po delší trase po silnici I/34. Naopak městským a linkovým autobusům i záchranné službě zatím je k dispozici část podjezdu pod viaduktem, který je autům uzavřen.

„Je to nejrozsáhlejší dopravní omezení v Českých Budějovicích,“ řekl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Uzavírka v Rudolfovské třídě má trvat až do poloviny října. Rekonstrukce viaduktu je součástí modernizace čtvrtého tranzitního železničního koridoru. Současně s mostem opravují železničáři celé budějovické kolejiště a stejně tak i nástupiště na nádraží.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)