Na Hornoslavkovsku někdo tráví psy

Karlovy Vary - Chovatelé psů v Horním Slavkově mají strach o své miláčky. Jsou přesvědčení, že zvířata někdo úmyslně tráví. Podobné starosti mají i na dalších čtyřech místech republiky. Veterináři tvrdí, že jde o nejkrutější způsob zabití psa.

Mezi chovateli v Horním Slavkově se šíří strach. Pejskaři nasazují svým miláčkům košíky. Bojí se, aby nesežrali otrávenou návnadu. „Jeden pejsek již otravám podlehl. A byla to zrovna nešťastná náhoda, protože to bylo šestiměsíční štěňátko,“ říká chovatelka z Horního Slavkova Eva Polívková. 

Problémy s otravou mělo mít víc psů. Lidé se proto varují i prostřednictvím Facebooku. Chovatelé jsou přesvědčení, že jedovaté granule travič ukrývá do špekáčků. Uzeniny jsou aromatické a psy lákají. Město varuje lidi také rozhlasem a na internetových stránkách. Jestli se podezření potvrdí, radnice podá trestní oznámení kvůli obecnému ohrožení. „Myslíme si, že je důležité, aby si rodiče v té lokalitě hlídali i své děti,“ připomíná starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. 

Pejskaři tvrdí, že se z travičství stává móda. Proč ale nikdo netuší. Jen od začátku roku měly otrávené návnady zabíjet na pěti místech. „Trávení považuji za jeden z nejméně humánních způsobů usmrcování, protože je to často spojené s velikými bolestmi,“ uvádí ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková. „Je to perverzní pasivní sadismus, dívat se na utrpení nějaké jiné bytosti,“ dodává psycholog Karel Moravec.  

Ten, kdo takovým způsobem ubližuje psům, porušuje zákony na ochranu zvířat. Za pokus otrávit psa hrozí útočníkovi dva roky vězení. Za zabití ještě o rok víc.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)