Obce na spojnici dvou krajů dostanou obchvat

Přerov – Dvě obce ležící u frekventované regionální silnice spojující Přerov, Bystřici pod Hostýnem a Valašské Meziříčí, budou klidnější. Olomoucký kraj se rozhodl pro obce Čechy a Domaželice postavit obchvat. Stavba sice vyjde na 360 milionů korun, ale kraj peníze získá od Evropské unie. Dotace pokryje tři čtvrtiny nákladů.

Nová přeložka, která z dvou stavebně propojených obcí na Přerovsku odvede tranzitní dopravu, naváže na stávající obchvat sousedních Želatovic. „Nová komunikace bude vedena jihovýchodním směrem, bude míjet severně okrajovou část obce Prusy, dále bude pokračovat jižně od obce Čechy a Domaželice. Za obcí Domaželice se napojí zpět na stávající silnici II/150,“ popsal Tomáš Kocych z tiskového oddělení Olomouckého kraje. Prusy stejně jako Čechy a Domaželice budou na obchvat řádně napojeny.

Součástí stavby má být kromě přeložky také úprava stávajících místních silnic, vybudování protihlukové stěny, nových autobusových zastávek a výsadba zeleně.

Lidé žijící v obcích Čechy a Domaželice žádali výstavbu obchvatu už mnoho let. Poukazovali na intenzivní provoz na silnici, která funguje jako jedna ze spojnic Olomouckého a Zlínského kraje. „Obchvat bude pro naše obyvatele obrovskou úlevou. Z vlastní zkušenosti vím, že lidé, kteří bydlí u silnice, se v podstatě nevyspí. Když kolem projíždí kamion, cinkají nám skleničky a vše duní. Ráno se nedá z bočních komunikací vyjet na hlavní silnici. Denně u nás projede asi pět tisíc aut. V obci se stalo několik nehod,“ upozornil místostarosta obce Čechy Milan Navrátil.

Podle domaželického místostarosty Josefa Pešáka navíc tvoří nemalou část projíždějících vozidel nákladní doprava, zejména cisterny s pohonnými hmotami do nedalekého Loukova. „Silnice ani historická zástavba není na stávající provoz stavěná. Těžká doprava do obce určitě nepatří,“ podotkl místostarosta Pešák.

Investice bude stát 359,4 milionu korun. Zhruba 270 milionů na akci přispěje EU. Zbylých asi 90 milionů zaplatí kraj.