Fotbalový stadion v Drnovicích na Vyškovsku míří do dražby

Kdysi jedno z nejmodernějších českých hřišť, na kterém se hrály prvoligové zápasy, chátrá. Kvůli dluhům vesnický klub zkrachoval. Po deseti letech poslali konkurzní správkyně a věřitelé stadion do dražby.

Dražební společnost má podle svého zástupce Josefa Machů už několik zájemců o koupi. Další se mohou přijít na stadion podívat. Dražba se uskuteční 17. března, licitace začne na třech milionech korun.

Ještě v roce 1993 se hrál na tamním trávníku prvoligový fotbal. Duchovní otec takzvaného „drnovického zázraku“ Jan Gottvald přivedl do Drnovic v dobách slávy celkem 319 fotbalistů a zkušenosti tam získali třeba i tři trenéři, kteří později působili v reprezentaci. Klub se dvakrát probojoval do finále Českého poháru a Poháru UEFA. V roce 2006 pak drnovický klub po problémech, hlavně ekonomických, zkrachoval.

V dresu fotbalových Drnovic v dobách úspěchů nastupovali mnozí slavní hráči. Třeba vicemistři Evropy z roku 1996 Radek Drulák, Miroslav Kadlec, Luboš Kubík, Róbert Kafka a nebo také pozdější hráč Juventusu Turín reprezentant Zdeněk Grygera.

Róbert Kafka – někdejší hráč Drnovic vzpomíná na úspěchy klubu (zdroj: ČT24)

Aby fotbalová tradice v Drnovicích úplně neupadla, založili místní nový klub a přihlásili se do nejnižší soutěže. Teď hrají okresní přebor. Od března, kdy začíná sezona, se na hřišti vystřídá hned osm drnovických týmů, od malých dětí až po dospělé fotbalisty. 

Dražba stadionu je naplánovaná na 17. března (zdroj: ČT24)

Drnovice nejsou jediným příkladem, kdy se malé jihomoravské vesnice dokázaly dostat do velkého fotbalu. Také úspěchy Ratíškovic zajistily peníze mecenáše. Nejslavnější fotbalová léta zažila malá vesnice na Hodonínsku koncem devadesátých let. Tři roky klub hrál druhou ligu. Úspěchy ve vyšší lize mají za sebou i týmy z Dolních Kounic nebo ze Slušovic na Zlínsku. Na slavnou éru druholigových zápasů vzpomínají i v Poštorné. Nakonec tamnímu sponzorovi došly peníze a stejně jako u dalších „ligových vesnic“ to znamenalo zároveň konec velkého fotbalu.