Z Temelína se stal magnet, zájem o bydlení je tu enormní

Temelín – Temelínské jaderné elektrárny se český realitní trh nijak neobává, ba naopak. Česká televize zjistila, že zájem o stavební parcely nedaleko jihočeské výrobny energie je v současnosti obrovský. Počet zájemců několikanásobně převyšuje nabídku a podle realitních makléřů poptávka po stavebních pozemcích v okolí Temelína ještě poroste. Další vlnu zájemců očekávají po zahájení dostavby elektrárny.

Temelínská radnice upravila celý územní plán. Z dvacetihektarového pole u Záluží, ze kterého jsou přímo vidět chladicí věže, postupně vytvoří parcely. Prvních 18 prodá zřejmě ještě letos, podle starosty Petra Macháčka (ODS) má už ale obec žádosti na 20 parcel. Dalších 25 stavebních pozemků budou zastupitelé prodávat na okraji Temelína. Za metr čtvereční zájemci zaplatí zhruba 250 korun, přitom v 19 kilometrů vzdálené Hluboké nad Vltavou mají pozemky cenu desetkrát vyšší.

„Cena je rozhodující a je skutečně hodně nízká,“ hodnotí temelínskou situaci realitní makléř Karel Exl. V Temelíně a okolí žije už 900 lidí a život právě v této obci jim přináší hned několik výhod. Neplatí třeba za odpad, obec hospodařící bez úvěru má novou náves, školu, silnice i hřiště. Elektrárna do místní pokladny každoročně nasype 12 milionů korun.

Edvard Sequens ze sdružení odpůrců jaderné energie Calla:

„Strašák Temelín polevil a lidé v první řadě volí cenu.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)