Karlínští nejsou spokojeni v Praze 8, chtějí za lepším do Prahy 7

Události v regionech: Karlínští se chtějí odtrhnout od Prahy 8 (zdroj: ČT24)

Část obyvatel pražského Karlína by chtěla čtvrť „přestěhovat“. Zastupitelům předloží petici, podle které by se měl Karlín odtrhnout od Prahy 8, která podle místních kvůli své velké rozloze nemá dostatečný vhled do lokálních problémů. Karlínští by se chtěli stát součástí podstatně menší Prahy 7. Starosta sedmé městské části se k myšlence nestaví odmítavě, představitelé Prahy 8 jsou však příkřejší. I jejich souhlas by přitom byl pro případné „stěhování“ Karlína nutný.

Organizátoři petice za odtržení Karlína od Prahy 8 jsou přesvědčeni, že radnice městské části se o Karlín dostatečně nestará. „Praha 8 je natolik velký územní celek se zcela jinými sídlištními a rozvojovými územími, že není schopna historické centrum Karlína vnímat a pochopit jeho problémy,“ přiblížila členka spolku Karlín sobě – za lepší život v pražském Karlíně Marie Foltýnová.

Starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) to však odmítl. Naopak tvrdí, že Karlín je pro radnici v popředí zájmu. „V případě, že by jakákoli jiná oblast Prahy 8 řekla: 'Dávají se peníze do Karlína, my jsme nespokojení', musel bych jí dát za pravdu,“ uvedl. Projednání petice na zastupitelstvu se však nebrání. Ostatně  na pořad přijít musí, protože je pod ní více než 500 podpisů.

Starosta Petrus také Karlínské varoval, že kdyby skutečně přestoupili do jiné městské části, přineslo by jim to velké praktické obtíže: Museli by vyměnit doklady, přepsat smlouvy a další dokumenty. Praha 8 by potom musela přemýšlet, jak naložit s majetkem, který by se ocitl na „cizím“ území.

Prahu 7 dělí od Karlína Vltava

Eventuální úspěch karlínské iniciativy by měl vést k připojení území k Praze 7. Ta leží převážně na levém břehu Vltavy, získala by tak – s nadsázkou řečeno – zámořskou (nebo alespoň zaříční) kolonii řekou oddělenou od Holešovic, které jsou největším katastrálním územím Prahy 7. Navíc by se počet obyvatel městské části zvýšil zhruba o čtvrtinu.

Starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL) ale myšlenku neodmítl. „Byly by to starosti navíc, ale byly by to i radosti navíc. Je potřeba, abychom se zeptali občanů Prahy 7, co si o tom myslí,“ uvedl.

  • Praha 8 patří k největším pražským místním částem. Jejími součástmi jsou katastrální území (nebo podstatné části území) Karlín, Libeň, Kobylisy, Bohnice a Čimice a drobné části několika dalších katastrálních území. Praha 8 má přes sto tisíc obyvatel včetně deseti tisíc obyvatel Karlína.
  • Praha 7 je jedna z nejmenších městských částí ležících v centru. Její součástí jsou především Holešovice a část Bubenče a okrajové části několika dalších katastrálních území. Má zhruba 40 tisíc obyvatel, z nich více než 35 tisíc žije v Holešovicích.
Praha 8 a Praha 7
Zdroj: ČT24

Nápady na odtržení již tady byly, žádný se neuskutečnil

Jak ale upozornil ředitel Archivu hl. m. Prahy Václav Ledvinka, nápad na „přestěhování“ Karlína do jiné městské části není bezprecedentní. A předchozí případy naznačují, že u nápadu také vše skončí. „Nikdy se nepodařilo tyto živelně vzniklé iniciativy přeměnit v administrativně správní realitu. Vždy to nakonec bylo negováno,“ uvedl.

Úřednímu přestěhování Karlína by navíc musel předcházet hned trojí souhlas. Změnu by museli podpořit zastupitelé Prahy 8, Prahy 7 i celoměstské zastupitelstvo.