Kutnohorské herny omezí reklamu, za to chtějí delší provozní dobu

Kutná Hora – Dvacítka heren v Kutné Hoře omezila své agresivní světelné reklamy a blikající jackpoty. Za tento vstřícný krok ale provozovatelé po radnici požadují, aby jim ve vyhlášce příliš neomezovala otevírací dobu. Předpokládá se, že zastupitelé schválí liberálnější verzi vyhlášky, ekonomicky se totiž městu vyplatí víc.

Upravíme venkovní pohledy provozoven tak, aby z pohledu veřejnosti nebyly herny tolik lákavé a agresivní, navrhuje jeden z provozovatelů kutnohorské herny Milan Richter. On a jeho kolegové na stvrzení slibu odstranit rušivé poutače podepsali společnou deklaraci.

Dalším krokem, kterým chtějí majitelé kutnohorských heren vyjádřit svou odpovědnost, je instalace bezpečnostních kamer. Policie tak bude mít přehled například o tom, jestli na automatech nehrají příjemci sociálních dávek nebo jestli se v kasinu nedistribuují drogy.

Za své ústupky ovšem požadují, aby radní upravili svůj původní návrh městské vyhlášky. Podle ní mohla kasina lákat hráče jen mezi čtvrtou hodinou odpolední do desíti hodin večer. Taková otevírací doba však pro herny byla v podstatě likvidační, tvrdí Richter. Hazardní hráči totiž o peníze hrají hlavně v nočních hodinách a po ránu.

Varianty vyhlášek o provozní době heren
Zdroj: ČT24

Nyní je na stole nový návrh, který povoluje hernu otevřít už v 10:00. Zavírat by se mohlo o půlnoci, v pátek a v sobotu dokonce až ve dvě ráno. „Aby mohla herna nebo kasino ekonomicky fungovat a přežít, tak podle své lokality musí fungovat buď nepřetržitě, nebo do brzkých ranních hodin,“ tvrdí mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.

Peníze až na prvním místě

Za každý automat platí provozovatel herny každý den 55 korun. Navíc ještě odevzdává 20 procent z tržby, přičemž jedna pětina odchází státu, větší zbytek putuje k obcím. Pokud radnice nakonec přijme vyhlášku benevolentnější k hazardu, pro městskou kasu to podle kutnohorského starosty Ivo Šance znamená přibližně pět až sedm milionů korun navíc. Předpokládá se tedy, že právě proto se v příští úterý zastupitelé přikloní k této variantě.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)