Ústavní soud nařídil policii znovu vyšetřit vykořisťování Vietnamců

Tvrdě pracovali v lese, ale očekávané odměny se nedočkali. Firma, která důvěřivé vietnamské dělníky zaměstnala, tvrdila, že neměli pracovní smlouvy, ale pouze smlouvy o vzdělání. Policie případ odložila. Teď se k němu musí vrátit.

Devatenáct vietnamských dělníků zaměstnávala firma Affumicata. V letech 2009 a 2010 Vietnamci pracovali v lesích po celé České republice. Když chtěli za svou práci zaplatit, dostali jen symbolickou částku. Hospodářská kriminálka případ možného podvodu odložila. Dělníci totiž neměli žádnou evidenci pracovních výkonů, a policie proto prý nemohla posoudit, jestli mají nárok na dlužnou mzdu, nebo ne. Dělníci si stěžovali státnímu zastupitelství, kde také neuspěli. Ústavní soud se jich dnes zastal a postup obou institucí zkritizoval.

Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček k rozhodnutí Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Firmy podobně zneužívaly důvěry i dělníků ze Slovenska a Rumunska

Ústavní soud už před měsícem podobně rozhodl o stížnosti skupiny dělníků ze Slovenska a Rumunska. Zaměstnavatelé jim také údajně nevypláceli dohodnutou mzdu v plné výši a nezajistili jim přiměřené pracovní podmínky. Podle Ústavního soudu není možné, aby podobný případ skončil odložením kauzy, bez jejího důkladného vyšetření a náležitého zohlednění všech zjištěných informací.

Některé firmy zneužívaly důvěry zahraničních lesních dělníků
Zdroj: David Taneček/ČTK

Před pěti lety se v Praze dokonce uskutečnila demonstrace proti zneužívání a vykořisťování pracovníků ze zahraničí. Takzvaní „stromkaři“ museli vykonávat těžkou práci deset až 12
hodin denně, dostali jen část platu a měli celkově špatné podmínky.