PODÍVEJTE SE: Skláři z Květné mění tavicí pánve ručně, v Evropě jsou jediní

Skláři měnili obří pánve rozžhavené na 1250 stupňů (zdroj: ČT24)

Skláři z Květné na moravsko-slovenském pomezí měnili tento týden tavicí pánve. Z pece rozžhavené na víc než 1200 stupňů Celsia museli dostat celkem osm nádob. Nikde jinde v Evropě už taková práce není k vidění. Květná je poslední, kde skláři tuto práci dělají ručně bez pomoci jakékoli techniky. Pod pecí jsou totiž sklepy a podlaha by takovou zátěž nemusela unést.

Žhavou sklářskou pec s osmi pánvemi drželo půl roku šamotové bednění. Životnost nádob ale skončila a přišel čas na jejich výměnu. Skláři museli nejprve rozbít obal a poté z pece postupně vyndat pánve rozžhavené na 1250 stupňů Celsia.

Sklárna je v pohraničí od roku 1794

Použití techniky je kvůli sklepům pod pecí nemyslitelné. Jedna pánev přitom váží 400 kilogramů a půl roku byla v nepřetržitém žáru. Každý dobrý sklář se musí podle starého rčení za život alespoň tisíckrát popálit. U výměny pánví se ale dává extrémní pozor. Chyba jednoho totiž může znamenat fatální riziko pro kolegu vedle.

Po náročném vyndání a odvozu všech osmi nádob ale práce ještě nekončí. Skláři pracují i přes noc. Do pece musí vložit nové pánve a zahřát je, aby v pondělí už zase mohli ručně foukat designové sklo.