Harrachov podal další dovolání kvůli kauze Crystalex

Harrachov - Radnice krkonošského střediska Harrachov podala znovu dovolání k Nejvyššímu soudu ve věci 19 let starého dluhu z doby privatizace Crystalexu. Informovala o tom starostka Eva Zbrojová. Město podle ní zároveň žádá odklad vykonatelnosti rozsudku Vrchního soudu v Praze. Ten loni v listopadu už podruhé rozhodl, že město musí zaplatit společnosti J. F. World Brokers přes 90 milionů korun za úvěr, který údajně radnice města převzala v roce 1993 spolu s některými nemovitostmi.

Povinnost zaplatit dluh by pro Harrachov, který letos hospodaří s rozpočtem 33,6 milionu korun, byla likvidační. Podle Zbrojové by to znamenalo rozprodat prakticky veškerý majetek. Oprávněnost pohledávky navíc město od začátku sporu zpochybňuje. Zastupitelstvo nikdy žádné převzetí dluhu neschválilo, dokonce o něm nikdy ani nejednalo. Podle majitele harrachovské sklárny Františka Novosada, který byl autorem privatizačního projektu na zdejší závod Crystalexu, je celá kauza vykonstruovaná. „Mám v ruce kopii dokumentu z privatizačního projektu, který leží na ministerstvu financí, kde je jasně potvrzeno, že na sklárně žádný dluh nebyl,“ řekl Novosad.

Město Harrachov má podle pravomocného rozhodnutí zaplatit za starý úvěr, který podle vrchního soudu radnice převzala spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu. Z původních zhruba 17 milionů se dluh postupně zvýšil na více než 90 milionů korun. Vrchní soud už ve věci stejně rozhodl před dvěma lety. Město a ministerstvo financí se však tehdy proti rozhodnutí dovolaly k Nejvyššímu soudu. Ten rozsudek částečně zrušil a věc vrátil pražskému soudu k novému projednání. Výsledek je ale stejný - město má společnosti J. F. World Brokers pohledávku zaplatit.

Současně s dovoláním, kterým by město chtělo vrátit projednávání kauzy na začátek, žádá radnice také odklad vykonatelnosti rozsudku vrchního soudu. „Chceme tak zabránit exekuci městského majetku,“ řekla Zbrojová. Harrachov už v takové situaci jednou byl, po prvním rozsudku zablokovali exekutoři skoro na rok všechen majetek s výjimkou provozního účtu.