Do Krušných hor se vrátila zima, vlekaři přesto nezasněžují

Karlovy Vary - Do Krušných hor se po přechodném oteplení vrátila zima a napadlo několik centimetrů nového sněhu. Správci ski areálů přesto již od konce února sjezdovky nezasněžují, výroba sněhu se jim totiž v relativně teplém počasí nevyplácela. Vrstva sněhu se nyní pohybuje podle nadmořské výšky jednotlivých středisek od 40 do 150 centimetrů.

Sněžná děla v lyžařských areálech na západě Čech už od minulého týdne stojí. Zasněžování je totiž pro správce středisek velmi nákladné a poměrně vysoké teploty vyrobený sníh rozpouštěly. Vlekaři se ale na jaro připravili dopředu a sníh si vyrobili do zásoby.

Lyžařská centra byla do dnešních dnů poloprázdná. Vlekaři však doufají, že situace se díky čerstvým přívalům sněhu změní. Vzhledem k poklesu teplot pod nulu jsou nyní podmínky pro lyžování velmi dobré. Počasí s teplotami pohybujícími se kolem nuly a oblačno očekávají meteorologové i o víkendu. Na konci sezony navíc chtějí areály lákat návštěvníky do hor na jarní slevy.

V největším skiareálu na Klínovci leží mezi 100 až 150 centimetry sněhu. Na firn nyní napadal nový, spíše vlhký sníh. Ve středisku jsou v provozu všechny lanovky a vleky včetně staré jednosedačkové lanovky z Jáchymova. Vzhledem k dobrým sněhovým podmínkám je stále v provozu rovněž Jáchymovská sjezdovka. Na sobotu je připravena závěrečná série letošního ročníku soutěže Kids Cup pro děti a mládež.

Lyžování v Krušných horách
Zdroj: ČT24

Ve skiareálu Boží dar - Neklid je kolem jednoho metru sněhu. Ve snowparku se uskuteční v sobotu 4. ročník veřejného závodu Yetti snowboard cup určeného pro děti do 15 let. V provozu je rovněž areál Novako, kde je k dispozici i snowtubing. Dobré podmínky pro lyžaře hlásí rovněž středisko Bublava - Stříbrná, kde je na sjezdovkách zhruba 60 centimetrů sněhu. V provozu jsou všechny sjezdovky s výjimkou Velkého Bleibergu, kde se lyžuje jen o víkendu.

Pro běžkaře jsou podmínky ideální

Příznivci běhu na lyžích se mohou vydat na hřebeny Krušných hor, kde jsou i nadále dobré podmínky a většina stop by měla být před víkendem upravena.

Stav téměř 50 běžeckých tras na české i německé straně Krušných hor můžete sledovat na stránkách Krušnohorské lyžařské magistrály.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Upravené budou před víkendem rovněž stopy v okolí Mariánských Lázní. Od Králova kamene směrem na Kladskou je upravena Bašusovka k rybníku Uhlíř. Upraven je růžový okruh po Hřebenovce na Sedlo, odtud Zvlněná ke Hvězdě. Sezona ovšem skončila na trasách kolem Lobzů na Sokolovsku.